Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σκηνικό για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία μετά τις δημοτικές εκλογές

Του Δημήτρη Περδίκη
Στις 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Ο Σοσιαλιστικός συνασπισμός (ΑSHE) του πρωθυπουργoύ Έντι Ράμα επικράτησε σαρωτικά, κερδίζοντας τους περισσότερους δήμους, από τον βορρά, παραδοσιακό προπύργιο του δημοκρατικού κόμματος, μέχρι τον νότο με τους βορειοηπειρωτικούς δήμους. Κάποιοι ελάχιστοι δήμοι ανέδειξαν αιρετούς από τον δημοκρατικό συνασπισμό (ΑPPD) και ένας δήμος (της Φοινίκης) ανέδειξε νικητή
τον Λεωνίδα Χρήστου του ελληνικού μειονοτικού κόμματος MEGA. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπόρεσαν να αναδείξουν ούτε έναν δήμαρχο. Συνολικά οι σοσιαλιστές κερδίζουν 44 δήμους, το δημοκρατικό κόμμα 16 και το MEGA 1. Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση η Αλβανία διαιρείται σε 61 διευρυμένους δήμους.
        Βέβαια ο Αλβανός πρωθυπουργός για να παρουσιάσει αυτά τα ζηλευτά αποτελέσματα δεν χρησιμοποίησε και τόσο τίμια μέσα. Καταγγελίες για εκτεταμένη και αναμφισβήτητη νοθεία γίνονται από κόμματα και υποψηφίους και διαπιστώνονται στην προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ. Εκτός από την νοθεία χρησιμοποιήθηκε άφθονο χρήμα, ψυχολογική βία, τεράστια παροχολογία και όλος ο κρατικός μηχανισμός.
          Πριν από τις εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε δύο επισκέψεις, στην Πριστίνα και στα Τίρανα. Οι σχέσεις των δυο χωρών γίνονται όλο και στενότερες, θα λέγαμε αδελφικές. Ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπαθεί να μοιάσει στον Τούρκο πρόεδρο στον τρόπο που σκέφτεται, ενεργεί και πολιτεύεται. Η αλαζονική του συμπεριφορά και οι τρόποι του θυμίζουν Ερντογάν, το ίδιο και η εθνικιστική ρητορική του. Ο Ράμα, στην θέση του νέο-οθωμανικού τουρκικού δόγματος, ενστερνίζεται το δόγμα της μεγάλης ή φυσικής Αλβανίας.  
         Στις δημοτικές  εκλογές ο Αλβανός πρωθυπουργός ήθελε να σαρώσει τους πάντες, να εμφανιστεί ως ο απόλυτος ηγέτης, να συντρίψει το δημοκρατικό κόμμα, να εξαφανίσει αυτοδιοικητικά την βορειοηπειρωτική «Ομόνοια» - ΚΕΑΔ, αλλά πάνω από όλα ήθελε να κρατήσει την Χιμάρα.
          Ως προς το Δημοκρατικό κόμμα φαίνεται πως ο νέος του αρχηγός Λουλζίμ Μπάσα δεν έχει τα ηγετικά προσόντα του προκατόχου του Σαλί Μπερίσα.
          Το ΚΕΑΔ, η πολιτική έκφραση της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια»,  με πρόεδρο τον Βαγγέλη Ντούλε, ένα κόμμα με έναν και μόνο εκπρόσωπο στο αλβανικό κοινοβούλιο
ήταν κάτι που ίσως δεν μπορούσε να αντέξει ο αλαζονικός χαρακτήρας του Ράμα.
Ο Ντούλες ήταν αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής και είχε παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος όταν ο Ράμα διόρισε τον ανθέλληνα πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι ως β΄ αντιπρόεδρο. Το περασμένο έτος τον είχε συνέχεια μπροστά του, όταν ο Βαγγέλης Ντούλες του εναντιωνόταν στην νέα διοικητική διαίρεση αλλά και σε κάθε ανθελληνική του προσπάθεια. Αυτά σίγουρα ο μιμητής του Ερντογάν δεν μπορούσε να τα αντέξει.
          Η Χειμάρρα όμως σήμαινε πολλά για τον Ράμα. Είναι ένας πανέμορφος τόπος με υπέροχες παραλίες, ότι πρέπει για μπίζνες. Είναι όμως και ένα εθνικιστικό λάβαρο για τους Αλβανούς, πουλάει και φέρνει ψήφους. Πριν λίγους μήνες είχε δηλώσει στο αλβανικό κοινοβούλιο πως «οι Χειμαρριώτες είναι περίεργοι, πολλά χρόνια έχουμε συνέχεια προβλήματα με αυτούς και τώρα πρέπει όλα αυτά να τακτοποιηθούν».
Στην προεκλογική περίοδο επισκέφτηκε την Χειμάρρα δύο φορές, ελάχιστοι ήλθαν να τον ακούσουν. Εκβίασε ανοικτά «Αν δεν ψηφίσετε τον υποψήφιό μας, δεν θα έχετε νερό». Ακόμα, εξαιρετικά… δημοκρατικά δήλωσε «Δεν με ενδιαφέρει τι θα ψηφίσουν οι Χειμαρριώτες, δήμαρχος θα γίνει αυτός που θέλω εγώ». Για τον υποψήφιο της «Ομόνοιας - ΚΕΑΔ» αναφερόταν με τα λόγια: Ο ακατονόμαστος, ο καταραμένος. Σε άρθρα εξ άλλου τον κατηγορούσαν ως τρομοκράτη και άνθρωπο της Ελλάδας. Όμως οι Χειμαρριώτες με υποψήφιο δήμαρχο τον Διονύση Φρέντη Μπελέρη έδωσαν έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να κερδίσουν τον δήμο τους, παλεύοντας απέναντι στον κρατικό μηχανισμό. Όλες οι δημοσκοπήσεις τους έδειχναν να προηγούνται με διαφορά. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις τους ήσαν πολλαπλάσιες σε όγκο από του σοσιαλιστή υποψήφιου. Τα αποτελέσματα της κάλπης όμως έδειξαν άλλα. Γκέργκη Γκόρο (ΣΚ) 56%, Μπελέρης (Ομόνοια) 27%. Σύντομα επίσης άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες αποδείξεις της νοθείας.
Παραβιασμένες κάλπες που τις είχαν ξανακλείσει με άλλον κωδικό. Αποτελέσματα που δεν συνέπιπταν με τον αριθμό των ψηφισάντων, το 20% των ψηφοδελτίων που ψήφισαν Μπελέρη κηρύχθηκαν άκυρα, και πολλά άλλα.
         Το σχέδιο «Νέα Χειμάρρα» που έχει εξαγγείλει ο Έντι Ράμα προβλέπει υφαρπαγή της γης της Χειμάρρας που θα δοθεί σε μεγαλοεπιχειρηματίες για την δημιουργία τουριστικών χωριών και άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται ακόμα η ανέγερση οικισμού που θα στεγάσει τις χιλιάδες των έποικων που θα στελεχώσουν τις επιχειρήσεις. Στο σχέδιο αυτό συνεργάτης του Ράμα είναι ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος και μεγαλοεπιχειρηματίας Κότσο Κοκδήμα και εκτελεστικό όργανο ο δήμαρχος Γκέργκη Γκόρο.
         Πιο νότια στον δήμο Κονίσπολης, ο Τσάμης Σουαϊπ Μπεκίρι εμφανίζεται νικητής με 44% έναντι του Έλληνα Αναστάση Γκούντα με 17%. Ο δήμος αυτός κατοικείται από βορειοηπειρώτες και από Τσάμηδες μουσουλμάνους οι οποίοι ‘έξω από το χωριό Τζάρα έχουν ανεγείρει μεγάλο μνημειακό συγκρότημα για την καλλιεργούμενη μυθοπλασία τους περί γενοκτονίας των από τους Έλληνες και των απαιτήσεών τους επί της καλούμενης Τσαμουριάς. Κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου διοργανώνονται εκδηλώσεις και πορεία προς τον μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου Θεσπρωτίας.
           Μέσα σε όλα αυτά τα μαύρα σύννεφα για τον ελληνισμό της Αλβανίας υπάρχει και μια ηλιαχτίδα. Οι ελληνορθόδοξοι της Πρεμετής, συνασπισμένοι, όμως με το δημοκρατικό κόμμα (το ΚΕΑΔ έχει ελάχιστα ερείσματα στην Πρεμετή), κατόρθωσαν να ανατρέψουν τον προηγούμενο δήμαρχο Gilberto Jace (ΣΚ) και να αναδείξουν τον ελληνορθόδοξο Νίκο Σουπούλη (ΔΚ). Να θυμίσω εδώ τα όσα είχαν γίνει στην Πρεμετή με την εκκλησία του παζαριού, με την απομάκρυνση των εικόνων και των ιερών σκευών και την βίαιη συμπεριφορά σεκιουριτάδων κατά των πιστών.
          Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία δίνουν το στίγμα της σημερινής πολιτικής θέσης της χώρας. Δημιούργησαν όμως δυναμικές που θα τις δούμε να εξελίσσονται όπως και καταστάσεις που επιτείνουν την ανησυχία του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Τσάμης", ο Παραπόταμος Θεσπρωτίας, το ιταλικό τηλεοπτικό συνεργείο, η αστυνομία...

Δηλώνει "Τσάμης" ένας Αλβανός πολίτης.  Και... τόπο καταγωγής στο διαβατήριό του τον Παραπόταμο (παλαιά Βάρφανη) Θεσπρωτίας, που ήθελε να επισκεφτεί. Και παρά την απαγόρευση, τα κατάφερε με τη διαμεσολάβηση του ιταλικού καναλιού «Italia 1». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή τύπου, αλλά και ηλεκτρονικών μέσων στην Ελλάδα, έγιναν κάποια γυρίσματα, προβλήθηκαν στην Ιταλία και δόθηκε η δυνατότητα στην Αλβανία να αναμοχλευθεί η θλιβερή προπαγάνδα περί "Τσαμουριάς", ενός θέματος που δυναμιτίζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς είναι ανύπαρκτο, από οποιαδήποτε άποψη να το δει κανείς. Όλα τα έχει κρίνει η ιστορία. Οι λεγόμενοι "Τσάμηδες" δεν ήταν Αλβανοί, αποτέλεσαν θρησκευτική (μουσουλμανική)  μειονότητα, κάποιοι από αυτούς εγκλημάτισαν στα χρόνια της Κατοχής εναντίον του χριστιανικού στοιχείου του τόπου σε συνεργασία με τους κατακτητές, καταδικάστηκαν από ειδικό δικαστήριο, δημεύθηκαν οι περιουσίες, που τους είχαν παραχωρηθεί, και κατέφυγαν οικειοθελώς, αφού…

Προγονικές μνήμες ξαναζωντάνεψε ο Θεσπρωτός Σ. Δημητρίου με την παρουσίαση του "Μείναμε εμείς..." σε Αθήνα, Κόρινθο και Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Τη μνήμη των προγόνων του λαλεί μέσα από το βιβλίο του "Μείναμε εμείς" ο Θεσπρωτός Σωτήρης Λ. Δημητρίου, το οποίο, μετά την παρουσίαση, πριν καιρό, στην Ηγουμενίτσα, παρουσιάστηκε και στη Φυλή Αττικής,  στην Κόρινθο και στην Πάτρα. Μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος ανατέλλει  ο σεβασμός για τον άνθρωπο. Πάνω από τη βία και το μίσος, προβάλλει, μέσα από παραδόσεις και ήθη, μια συνθήκη με το όραμα. Ένα μυστικό ποτάμι ζωής φέρνει από περασμένα, όχι όμως ξεχασμένα χρόνια, την ελευθερία στο πνεύμα του ανθρώπου. Πίστη στη μνήμη και στο όραμα είναι το αποκορύφωμα του βιβλίου, αυτές τις άσβηστες, τις αήττητες πηγές, πηγές, που δεν έχουν γραμμένους νόμους, αλλά κρατάνε την ψυχή πάνω από τη λήθη, μακριά από το ψεύδος. Η περιγραφή κυλάει χωρίς υπολογισμό, χωρίς υστερόβουλη σκέψη. Δεν χάνει ποτέ την αφετηρία, που την οδηγεί. 
ΣΤΗ ΦΥΛΗ
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο πρόεδρος της …

Ποἰημα-μήνυμα της εκπαιδευτικού Βασιλικής Παππά...

( Σ. Σ.: H εκπαιδευτικός Βασιλική Παππά,  υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, έγραψε ένα μηνυματικό ποίημα, αφιερωμένο στον παππού της. Επέστρεψε στο παρελθόν, κοιτάζοντας προς το μέλλον, ανέπνευσε την αύρα, το φίλιο φως, τα αρώματα και τη λιτότητα των δύο αυτών προσώπων και απευθύνει σάλπισμα πνευστῶν, που ακούγεται ως ήχος παλμικός, υψώνοντας σαν πίδακες λέξεις με σημασία απροσμέτρητη. Με μια σφύζουσα ποιητική διατύπωση αφήνει να ξεχυθεί ένα μεγάλο συναίσθημα γιομάτο, υπερπλήρες, χωρίς κενά και δίχως απουσία, φανερό, τηλαυγές, ένα μεγάλο συναίσθημα της υπάρξεως, ένα μεγάλο συναίσθημα της ζωής.  *** Πετάνε οι δράκοι των παραμυθιών παππού; Ώρα να κάνουμε ταμείο..ώρα της μνήμης. Τα παραμύθια του παππού, έρχονται και ξανάρχονται ξεθωριασμένα..αλλά πολύ συχνά. Ιστορίες ενός χαμένου Παραδείσου και μιας αληθινής ζωής που έφυγε ανεπιστρεπτί.. Πού πήγε άραγε αυτή η ζωή; Έμεινε εκεί στο παρελθόν ή μετατέθηκε στο μέλλον; Το καλοκαίρι…

Βλάχοι της Αλβανίας: "Δεν είμαστε ξεχωριστή εθνική μειονότητα, είμαστε Έλληνες"...

Οι Βλάχοι της Αλβανίας, σύμφωνα με το νέο νόμο περί μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, περιλαμβάνονται στις οκτώ αναγνωρισμένες μειονότητες, δηλαδή την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική, τη Βλάχικη (Vllahe/Arumune), τους Ρομά, τους Αιγυπτίους, τους Μαυροβούνιους, τους Σέρβους, τους Βόσνιους και τους Βουλγάρους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Θανάσης Πότσης, εκτός των άλλων, αναφέρει ότι οι Βλάχοι στα Βαλκάνια έχουν ελληνική και ιλλυρικη καταγωγή, δεν αποτελούν ξεχωριστό έθνος και ζητούν να αναφέρονται ως γλωσσική μειονότητα και όχι ως εθνική. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι με βάση τη σύνθεση του πληθυσμού στην Αλβανία, από εθνικής και πολιτιστικό-γλωσσικής οπτικής γωνίας, στη χώρα μας ιστορικά διακρίνονταν δύο κατηγορίες ομάδων, από τις οποίες , η πρώτη ομάδα απαρτίζεται από τις εθνικές μειονότητες,οι οποίες πράγματι, χαρακτηρίζονται από έναν αριθμό εθνικών γνωρισμάτων, που τις διακρίνουν από το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού, ενώ στη δεύτερη ομάδα μετέχουν οι διάφορες πολιτιστικό-γλωσσικές κοινότητες,…

Η Θεσπρωτή ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα καθήλωσε το κοινό στην Ηγουμενίτσα με την ερμηνεία της...

Μέσα από  ποιητικό λόγο,  που εξέφραζε τα γνήσια και αυθεντικά βιώματά της και τα οποία ξετυλίχτηκαν πάνω στη σκηνή  ως φλογερό συναίσθημα, ως πόθος και πάθος για την πατρώα γη,   η Θεσπρωτή ηθοποιός (από το Ασπροκλήσι Φιλιατών) Βάνα Μπάρμπα, καθήλωσε το θεσπρωτικό κοινό στη μουσικοχορευτική παράσταση «ΗΠΕΙΡΟΣ… ΜΑΝΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ‘‘Ευχαριστώμεν… Ηπειρώτες ευεργέτες’’», που ανέβηκε στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου "Εστία" Ηγουμενίτσας την Δευτέρα16 Οκτωβρίου. Ένιωσαν οι θεατές τον παλμό της ηθοποιού, αφού λειτουργούσε δημουργικά πάνω στη σκηνή με το ψυχικό της πεδίο. Συμπρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κλαρινίστας Πέτρο Λούκας, καθώς και ο τραγουδιστής Αντώνης Κυρίστσης. Μαζί τους ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτικά σύνολα και το πολυφωνικό "Ήνορο". Αυτό τον... ύμνο καρδιάς για την Ήπειρο συνέγραψε και σκηνοθέτησε ο Θάνος Ζήκας. Ξεδιπλώθηκε στην παράσταση, μέσα από θεατρικά και μουσικά και χορευτικά δρώμαενα η εσωτερική ζωή των Ηπειρωτών. Η δύσκολη πορεία, με τον καημό της ξενητειά…

Το κρασί οινοποιείου στη Θεσπρωτία, που έφτιαξε οδοντίατρος, έχει διακριθεί διεθνώς!

Το κρασί οινοποιείου στη Θεσπρωτία, που έφτιαξε οδοντίατρος, έχει διακριθεί διεθνώς! Πρόκειται για το κρασί του οινοποιείου "Γιτάνη", που ίδρυσε στη Δάφνη Φιλιατών ο οδοντίατρος Σπύρος Μαρκατσέλης και είναι οικογενειακή επιχείρηση.  Με επιμέλεια και τεχνογνωσία, παράγεται σε περιορισμένο αριθμό από καλλιέργεια ποικιλιών αμπέλου ανώτερης ποιότητας, σε μια ορεινή περιοχή, με τις καλύτερες συνθήκες και εμφιαλώνεται  το κρασί "Μαρκατσέλη". Τα κρασιά του οινοποιείου "Γιτάνη", το κόκκινο και το λευκό, είναι πολυποικιλιακά, και σε όσους τα δοκιμάζουν αφήνουν, από την πρώτη στιγμή την καλύτερη εντύπωση. Ο Σπύρος Μαρκατσέλης, αν και οδοντίατρος, ασχολήθηκε με την παραγωγή κρασιού, καθώς η φύση τον... τράβηξε κοντά της και δικαιώθηκε απόλυτα ως προς το αποτέλεσμα. Αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το δρόμο, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ότι μέσα μέσα από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είτε στον πρωτογενή τομέα είτε σε άλλη δραστηριότητα, μπορούν να οικοδομηθούν συνθ…