Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μικρά χωριά στη Θεσπρωτία επιμένουν να κρατάνε ζωντανό τον πολιτισμό και να αρνούνται τον αφανισμό τους!

Τα μικρά χωριά στη Θεσπρωτία επιμένουν να κρατάνε ζωντανά τον πολιτισμό και να αρνούνται τον αφανισμό τους! Αντιστέκονται στην ερήμωση. Και σ' αυτή τη φάση σημασία δεν έχει τόσο το αποτέλεσμα, όσο αυτή καθ' αυτή η αντίσταση. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Αδελφότητας Πολυδροσιτών: "Πάντα με την αγκαλιά μας ανοιχτή να σας
καλοδεχτούμε στο πανέμορφο Πολύδροσο, όποτε σας βγάλει ο δρόμος σας προς τα μέρη μας:


v  Στις 26 Ιουλίου 2015, ημέρα Κυριακή, πρωινές ώρες, η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών θα γιορτάσει το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής Πολυδρόσου (στην είσοδο του χωριού, δίπλα στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων)  και θα είναι μεγάλη τιμή για μας αν
μας τιμήσετε με την παρουσία σας.  Ο καταξιωμένος οργανοπαίχτης κ. Θωμάς Λόλης από τη Βόρειο Ήπειρο, και η κομπανία του, αλλά και ο νεαρός και ταλαντούχος στο κλαρίνο Πολυδροσίτης, Χρήστος Μαρτίνης,  θα είναι εκεί για να συνοδεύσουν τους παραδοσιακούς χορούς.  Θα προσφερθεί επίσης όπως πάντα δωρεάν γεύμα σε όλους  με προβατίνα γιαχνί στο προαύλιο του ναού.  

v  Στη διάθεσή σας είναι  διαρκώς και οι υπεύθυνοι του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών για ξενάγηση στο αξιόλογο λαογραφικό μουσείο του χωριού μας, κατόπιν έγκαιρης τηλεφωνικής συνεννόησης.  (Τηλέφωνα επικοινωνίας :   6974850681, κ. Μαρτίνης Τάσος , Πρόεδρος ΦΣΠ, 2666024374, κ. Θωμάς Φώτσης,  Υπεύθυνος Μουσείου).

v  Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε τη γέρικη εκκλησιά μας, τον Αη – Δημήτρη, χτισμένη από τα 1577 π.Χ., που η αέναη προσπάθεια των Πολυδροσιτών  όχι μόνο τον συντηρεί αλλά φροντίζει να τον αναδείξει με κάθε τρόπο, ως τόπο λατρείας αλλά και ως μνημείο του τόπου μας.

v  Δίπλα στον Άγιο Δημήτριο κοσμεί το χωριό μας η προτομή του ήρωα γιατρού Τάσου Αναγνωστόπουλου, ιδρυτή και της Αδελφότητάς μας,  ενώ περπατώντας στους δρόμους του χωριού θα συναντήσετε μνημεία για το Δημήτρη Μαρτίνη, πεσόντα στο Ρούπελ, και τους Χ. Μαρτίνη και Γ. Μάκο, εκτελεσθέντες στην Κατοχή.  Μνημεία υπάρχουν και στην είσοδο του χωριού, στη θέση Αγία Παρασκευή και Σελιανίτη (όρια νομών Θεσπρωτίας – Ιωαννίνων, στο εθνικό δρόμο).  Έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που δίνουμε στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία αλλά και κοινωνική προκοπή.

v  Στο κέντρο του χωριού παραμένουν ανοιχτά και χρησιμοποιούνται δύο από τα κτίρια που κάποτε στέγασαν το δημοτικό σχολείο Πολυδρόσου, το ένα ως Δανειστική Βιβλιοθήκη του ΦΣΠ, το άλλο ως πολιτιστικό κέντρο και κέντρο νεολαίας.

v  Στο Μεσοχώρι  είναι πάντα ανοιχτό, χειμώνα και καλοκαίρι, ένα  γραφικό καφενεδάκι, έτοιμο να περιποιηθεί κάθε επισκέπτη.

v  Το Πολύδροσο προσφέρεται ειδικά για όσους αγαπούν την πεζοπορία και το περιβάλλον.  Υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν στον ποταμό Καλαμά, σε βουνίσιες βρύσες, σε ξωκλήσια κλπ και με εθελοντική εργασία οι Πολυδροσίτες φροντίζουν να τα διατηρούν σε καλή κατάσταση. Να σημειώσουμε πως η περιοχή του Πολυδρόσου ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 λόγω του ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.  Συχνά μάλιστα τα καλοκαίρια οργανώνονται ομαδικές εκδρομές, κολύμπι ή ψάρεμα στο ποτάμι, μάζεμα τσαγιού, ρίγανης κλπ.

v  Πλούσιο είναι το Πολύδροσο και σε εξωραϊστικά έργα, με δαπάνες της Αδελφότητας, του Φιλοπροόδου, μικρών και μεγάλων ευεργετών εκ Πολυδρόσου αλλά και φίλων του χωριού μας.  Σπάνια θα συναντήσετε σε άλλο χωριό τόσες μαρμάρινες πλάκες που μνημονεύουν τους δωρητές ή και τα πρόσωπα που προς τιμήν τους έγιναν έργα.  Βρύσες, πηγάδια, υδραγωγείο,  γεφυράκια, δρόμοι, πάρκα κλπ. συνθέτουν ένα μοναδικό φαινόμενο του τι σημαίνει εύανδρος Ήπειρος.  Ξεχωριστά αναφέρουμε το πάρκο Νικολάου Μπίτσα, στη μνήμη ενός ξεχωριστού δασκάλου του χωριού μας που έφτιαξαν οι μαθητές του και που λειτουργεί σήμερα ως παιδική χαρά.

v  Στις ιδιαιτερότητες του χωριού μας και η ύπαρξη αφενός λαογραφικού μουσείου αλλά και η ανεξάρτητη λαογραφική συλλογή του συγχωριανού μας Μητς Μήτση, που έχει βραβευθεί και διεθνώς για τον πρότυπο τρόπο σχεδιασμού της.  Μια συλλογή που δυστυχώς παραμένει άστεγη τα τελευταία χρόνια…

v  Αξιοσημείωτη και η ύπαρξη δύο πολιτιστικών σωματείων, της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών (με 80 χρόνια ζωής) και του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών, αλλά και δύο αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα το Πολύδροσο, της ΑΜΚΕΠ και της ΑΠΕΙΡΟΣ.  Πλούσια η δράση  και των τεσσάρων φορέων, με έργα στο χωριό, εκδηλώσεις πολιτισμού κλπ.

Αυτά και άλλα πολλά αισιοδοξούσαμε να σας παρουσιάσουμε στην Ημερίδα που σχεδιάζαμε.  Για να γνωρίσετε το χωριό μας, την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τους ανθρώπους και τα έργα τους.  Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα το Πολύδροσο Θεσπρωτίας και σταδιακά το οδηγούν στην ερημοποίηση και τον αφανισμό του. Όπως:

  1. Η πλήρης διακοπή συγκοινωνίας για την πρωτεύουσα του νομού, την Ηγουμενίτσα, ή τα γειτονικά Γιάννενα, εδώ και χρόνια. Παράπλευρη απώλεια της ολοκλήρωσης της Εγνατίας, που υποτίθεται θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του τόπου μας. 
  2. Η  πτώση βράχων από τον Τσούτσουρα, που απειλεί να αποκλείσει την είσοδο του χωριού και με τη σχετική μελέτη της Αντιπεριφέρειας να μένει στο συρτάρι ελλείψει χρημάτων. 
  3. Η ταλαιπωρία των παιδιών που απέμειναν στο χωριό να μεταβαίνουν καθημερινά 20 χλμ μακριά για να μάθουν τα πρώτα γράμματα.  Αλλά και ακόμη μακρύτερα όταν φτάσουν στο Λύκειο.
  4. Τα προβλήματα των κατοίκων και των επισκεπτών σε θέματα υγείας, προμήθειας αγαθών, ανάληψης χρημάτων κλπ λόγω της μεγάλης απόστασης από αστικά κέντρα.  
  5. Οι γραφειοκρατικές και όχι μόνο δυσκολίες  για τους κτηνοτρόφους του χωριού που ναρκοθετούν την επιβίωσή τους.

Δεν είχαμε και δεν έχουμε σκοπό να επαιτήσουμε.  Αλλά να δηλώσουμε την προθυμία μας να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εξεύρεση λύσεων.  Με μόνη προϋπόθεση την έμπρακτη θέληση των αρμοδίων φορέων.  Λύσεις πιστεύουμε ότι υπάρχουν, όπως υπάρχουν εκ μέρους μας και προτάσεις.

Μας πρόλαβαν όμως τα γεγονότα. Οι τραγικές εξελίξεις για ολόκληρη την Ελλάδα…

Ευχόμαστε  όλα να πάνε καλά για την πατρίδα μας και το λαό μας, αυτό είναι το πρώτιστο αυτές τις στιγμές,  αν κι εμείς ως καταγόμενοι από το Δήμο Σουλίου διαθέτουμε τη δέουσα αισιοδοξία και ψυχραιμία και είμαστε βέβαιοι πως θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά!". 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Τσάμης", ο Παραπόταμος Θεσπρωτίας, το ιταλικό τηλεοπτικό συνεργείο, η αστυνομία...

Δηλώνει "Τσάμης" ένας Αλβανός πολίτης.  Και... τόπο καταγωγής στο διαβατήριό του τον Παραπόταμο (παλαιά Βάρφανη) Θεσπρωτίας, που ήθελε να επισκεφτεί. Και παρά την απαγόρευση, τα κατάφερε με τη διαμεσολάβηση του ιταλικού καναλιού «Italia 1». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή τύπου, αλλά και ηλεκτρονικών μέσων στην Ελλάδα, έγιναν κάποια γυρίσματα, προβλήθηκαν στην Ιταλία και δόθηκε η δυνατότητα στην Αλβανία να αναμοχλευθεί η θλιβερή προπαγάνδα περί "Τσαμουριάς", ενός θέματος που δυναμιτίζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς είναι ανύπαρκτο, από οποιαδήποτε άποψη να το δει κανείς. Όλα τα έχει κρίνει η ιστορία. Οι λεγόμενοι "Τσάμηδες" δεν ήταν Αλβανοί, αποτέλεσαν θρησκευτική (μουσουλμανική)  μειονότητα, κάποιοι από αυτούς εγκλημάτισαν στα χρόνια της Κατοχής εναντίον του χριστιανικού στοιχείου του τόπου σε συνεργασία με τους κατακτητές, καταδικάστηκαν από ειδικό δικαστήριο, δημεύθηκαν οι περιουσίες, που τους είχαν παραχωρηθεί, και κατέφυγαν οικειοθελώς, αφού…

Προγονικές μνήμες ξαναζωντάνεψε ο Θεσπρωτός Σ. Δημητρίου με την παρουσίαση του "Μείναμε εμείς..." σε Αθήνα, Κόρινθο και Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Τη μνήμη των προγόνων του λαλεί μέσα από το βιβλίο του "Μείναμε εμείς" ο Θεσπρωτός Σωτήρης Λ. Δημητρίου, το οποίο, μετά την παρουσίαση, πριν καιρό, στην Ηγουμενίτσα, παρουσιάστηκε και στη Φυλή Αττικής,  στην Κόρινθο και στην Πάτρα. Μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος ανατέλλει  ο σεβασμός για τον άνθρωπο. Πάνω από τη βία και το μίσος, προβάλλει, μέσα από παραδόσεις και ήθη, μια συνθήκη με το όραμα. Ένα μυστικό ποτάμι ζωής φέρνει από περασμένα, όχι όμως ξεχασμένα χρόνια, την ελευθερία στο πνεύμα του ανθρώπου. Πίστη στη μνήμη και στο όραμα είναι το αποκορύφωμα του βιβλίου, αυτές τις άσβηστες, τις αήττητες πηγές, πηγές, που δεν έχουν γραμμένους νόμους, αλλά κρατάνε την ψυχή πάνω από τη λήθη, μακριά από το ψεύδος. Η περιγραφή κυλάει χωρίς υπολογισμό, χωρίς υστερόβουλη σκέψη. Δεν χάνει ποτέ την αφετηρία, που την οδηγεί. 
ΣΤΗ ΦΥΛΗ
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο πρόεδρος της …

Ποἰημα-μήνυμα της εκπαιδευτικού Βασιλικής Παππά...

( Σ. Σ.: H εκπαιδευτικός Βασιλική Παππά,  υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, έγραψε ένα μηνυματικό ποίημα, αφιερωμένο στον παππού της. Επέστρεψε στο παρελθόν, κοιτάζοντας προς το μέλλον, ανέπνευσε την αύρα, το φίλιο φως, τα αρώματα και τη λιτότητα των δύο αυτών προσώπων και απευθύνει σάλπισμα πνευστῶν, που ακούγεται ως ήχος παλμικός, υψώνοντας σαν πίδακες λέξεις με σημασία απροσμέτρητη. Με μια σφύζουσα ποιητική διατύπωση αφήνει να ξεχυθεί ένα μεγάλο συναίσθημα γιομάτο, υπερπλήρες, χωρίς κενά και δίχως απουσία, φανερό, τηλαυγές, ένα μεγάλο συναίσθημα της υπάρξεως, ένα μεγάλο συναίσθημα της ζωής.  *** Πετάνε οι δράκοι των παραμυθιών παππού; Ώρα να κάνουμε ταμείο..ώρα της μνήμης. Τα παραμύθια του παππού, έρχονται και ξανάρχονται ξεθωριασμένα..αλλά πολύ συχνά. Ιστορίες ενός χαμένου Παραδείσου και μιας αληθινής ζωής που έφυγε ανεπιστρεπτί.. Πού πήγε άραγε αυτή η ζωή; Έμεινε εκεί στο παρελθόν ή μετατέθηκε στο μέλλον; Το καλοκαίρι…

Βλάχοι της Αλβανίας: "Δεν είμαστε ξεχωριστή εθνική μειονότητα, είμαστε Έλληνες"...

Οι Βλάχοι της Αλβανίας, σύμφωνα με το νέο νόμο περί μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, περιλαμβάνονται στις οκτώ αναγνωρισμένες μειονότητες, δηλαδή την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική, τη Βλάχικη (Vllahe/Arumune), τους Ρομά, τους Αιγυπτίους, τους Μαυροβούνιους, τους Σέρβους, τους Βόσνιους και τους Βουλγάρους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Θανάσης Πότσης, εκτός των άλλων, αναφέρει ότι οι Βλάχοι στα Βαλκάνια έχουν ελληνική και ιλλυρικη καταγωγή, δεν αποτελούν ξεχωριστό έθνος και ζητούν να αναφέρονται ως γλωσσική μειονότητα και όχι ως εθνική. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι με βάση τη σύνθεση του πληθυσμού στην Αλβανία, από εθνικής και πολιτιστικό-γλωσσικής οπτικής γωνίας, στη χώρα μας ιστορικά διακρίνονταν δύο κατηγορίες ομάδων, από τις οποίες , η πρώτη ομάδα απαρτίζεται από τις εθνικές μειονότητες,οι οποίες πράγματι, χαρακτηρίζονται από έναν αριθμό εθνικών γνωρισμάτων, που τις διακρίνουν από το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού, ενώ στη δεύτερη ομάδα μετέχουν οι διάφορες πολιτιστικό-γλωσσικές κοινότητες,…

Η Θεσπρωτή ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα καθήλωσε το κοινό στην Ηγουμενίτσα με την ερμηνεία της...

Μέσα από  ποιητικό λόγο,  που εξέφραζε τα γνήσια και αυθεντικά βιώματά της και τα οποία ξετυλίχτηκαν πάνω στη σκηνή  ως φλογερό συναίσθημα, ως πόθος και πάθος για την πατρώα γη,   η Θεσπρωτή ηθοποιός (από το Ασπροκλήσι Φιλιατών) Βάνα Μπάρμπα, καθήλωσε το θεσπρωτικό κοινό στη μουσικοχορευτική παράσταση «ΗΠΕΙΡΟΣ… ΜΑΝΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ‘‘Ευχαριστώμεν… Ηπειρώτες ευεργέτες’’», που ανέβηκε στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου "Εστία" Ηγουμενίτσας την Δευτέρα16 Οκτωβρίου. Ένιωσαν οι θεατές τον παλμό της ηθοποιού, αφού λειτουργούσε δημουργικά πάνω στη σκηνή με το ψυχικό της πεδίο. Συμπρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κλαρινίστας Πέτρο Λούκας, καθώς και ο τραγουδιστής Αντώνης Κυρίστσης. Μαζί τους ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτικά σύνολα και το πολυφωνικό "Ήνορο". Αυτό τον... ύμνο καρδιάς για την Ήπειρο συνέγραψε και σκηνοθέτησε ο Θάνος Ζήκας. Ξεδιπλώθηκε στην παράσταση, μέσα από θεατρικά και μουσικά και χορευτικά δρώμαενα η εσωτερική ζωή των Ηπειρωτών. Η δύσκολη πορεία, με τον καημό της ξενητειά…

Το κρασί οινοποιείου στη Θεσπρωτία, που έφτιαξε οδοντίατρος, έχει διακριθεί διεθνώς!

Το κρασί οινοποιείου στη Θεσπρωτία, που έφτιαξε οδοντίατρος, έχει διακριθεί διεθνώς! Πρόκειται για το κρασί του οινοποιείου "Γιτάνη", που ίδρυσε στη Δάφνη Φιλιατών ο οδοντίατρος Σπύρος Μαρκατσέλης και είναι οικογενειακή επιχείρηση.  Με επιμέλεια και τεχνογνωσία, παράγεται σε περιορισμένο αριθμό από καλλιέργεια ποικιλιών αμπέλου ανώτερης ποιότητας, σε μια ορεινή περιοχή, με τις καλύτερες συνθήκες και εμφιαλώνεται  το κρασί "Μαρκατσέλη". Τα κρασιά του οινοποιείου "Γιτάνη", το κόκκινο και το λευκό, είναι πολυποικιλιακά, και σε όσους τα δοκιμάζουν αφήνουν, από την πρώτη στιγμή την καλύτερη εντύπωση. Ο Σπύρος Μαρκατσέλης, αν και οδοντίατρος, ασχολήθηκε με την παραγωγή κρασιού, καθώς η φύση τον... τράβηξε κοντά της και δικαιώθηκε απόλυτα ως προς το αποτέλεσμα. Αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το δρόμο, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ότι μέσα μέσα από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είτε στον πρωτογενή τομέα είτε σε άλλη δραστηριότητα, μπορούν να οικοδομηθούν συνθ…