Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μικρά χωριά στη Θεσπρωτία επιμένουν να κρατάνε ζωντανό τον πολιτισμό και να αρνούνται τον αφανισμό τους!

Τα μικρά χωριά στη Θεσπρωτία επιμένουν να κρατάνε ζωντανά τον πολιτισμό και να αρνούνται τον αφανισμό τους! Αντιστέκονται στην ερήμωση. Και σ' αυτή τη φάση σημασία δεν έχει τόσο το αποτέλεσμα, όσο αυτή καθ' αυτή η αντίσταση. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Αδελφότητας Πολυδροσιτών: "Πάντα με την αγκαλιά μας ανοιχτή να σας
καλοδεχτούμε στο πανέμορφο Πολύδροσο, όποτε σας βγάλει ο δρόμος σας προς τα μέρη μας:


v  Στις 26 Ιουλίου 2015, ημέρα Κυριακή, πρωινές ώρες, η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών θα γιορτάσει το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής Πολυδρόσου (στην είσοδο του χωριού, δίπλα στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων)  και θα είναι μεγάλη τιμή για μας αν
μας τιμήσετε με την παρουσία σας.  Ο καταξιωμένος οργανοπαίχτης κ. Θωμάς Λόλης από τη Βόρειο Ήπειρο, και η κομπανία του, αλλά και ο νεαρός και ταλαντούχος στο κλαρίνο Πολυδροσίτης, Χρήστος Μαρτίνης,  θα είναι εκεί για να συνοδεύσουν τους παραδοσιακούς χορούς.  Θα προσφερθεί επίσης όπως πάντα δωρεάν γεύμα σε όλους  με προβατίνα γιαχνί στο προαύλιο του ναού.  

v  Στη διάθεσή σας είναι  διαρκώς και οι υπεύθυνοι του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών για ξενάγηση στο αξιόλογο λαογραφικό μουσείο του χωριού μας, κατόπιν έγκαιρης τηλεφωνικής συνεννόησης.  (Τηλέφωνα επικοινωνίας :   6974850681, κ. Μαρτίνης Τάσος , Πρόεδρος ΦΣΠ, 2666024374, κ. Θωμάς Φώτσης,  Υπεύθυνος Μουσείου).

v  Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε τη γέρικη εκκλησιά μας, τον Αη – Δημήτρη, χτισμένη από τα 1577 π.Χ., που η αέναη προσπάθεια των Πολυδροσιτών  όχι μόνο τον συντηρεί αλλά φροντίζει να τον αναδείξει με κάθε τρόπο, ως τόπο λατρείας αλλά και ως μνημείο του τόπου μας.

v  Δίπλα στον Άγιο Δημήτριο κοσμεί το χωριό μας η προτομή του ήρωα γιατρού Τάσου Αναγνωστόπουλου, ιδρυτή και της Αδελφότητάς μας,  ενώ περπατώντας στους δρόμους του χωριού θα συναντήσετε μνημεία για το Δημήτρη Μαρτίνη, πεσόντα στο Ρούπελ, και τους Χ. Μαρτίνη και Γ. Μάκο, εκτελεσθέντες στην Κατοχή.  Μνημεία υπάρχουν και στην είσοδο του χωριού, στη θέση Αγία Παρασκευή και Σελιανίτη (όρια νομών Θεσπρωτίας – Ιωαννίνων, στο εθνικό δρόμο).  Έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που δίνουμε στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία αλλά και κοινωνική προκοπή.

v  Στο κέντρο του χωριού παραμένουν ανοιχτά και χρησιμοποιούνται δύο από τα κτίρια που κάποτε στέγασαν το δημοτικό σχολείο Πολυδρόσου, το ένα ως Δανειστική Βιβλιοθήκη του ΦΣΠ, το άλλο ως πολιτιστικό κέντρο και κέντρο νεολαίας.

v  Στο Μεσοχώρι  είναι πάντα ανοιχτό, χειμώνα και καλοκαίρι, ένα  γραφικό καφενεδάκι, έτοιμο να περιποιηθεί κάθε επισκέπτη.

v  Το Πολύδροσο προσφέρεται ειδικά για όσους αγαπούν την πεζοπορία και το περιβάλλον.  Υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν στον ποταμό Καλαμά, σε βουνίσιες βρύσες, σε ξωκλήσια κλπ και με εθελοντική εργασία οι Πολυδροσίτες φροντίζουν να τα διατηρούν σε καλή κατάσταση. Να σημειώσουμε πως η περιοχή του Πολυδρόσου ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 λόγω του ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.  Συχνά μάλιστα τα καλοκαίρια οργανώνονται ομαδικές εκδρομές, κολύμπι ή ψάρεμα στο ποτάμι, μάζεμα τσαγιού, ρίγανης κλπ.

v  Πλούσιο είναι το Πολύδροσο και σε εξωραϊστικά έργα, με δαπάνες της Αδελφότητας, του Φιλοπροόδου, μικρών και μεγάλων ευεργετών εκ Πολυδρόσου αλλά και φίλων του χωριού μας.  Σπάνια θα συναντήσετε σε άλλο χωριό τόσες μαρμάρινες πλάκες που μνημονεύουν τους δωρητές ή και τα πρόσωπα που προς τιμήν τους έγιναν έργα.  Βρύσες, πηγάδια, υδραγωγείο,  γεφυράκια, δρόμοι, πάρκα κλπ. συνθέτουν ένα μοναδικό φαινόμενο του τι σημαίνει εύανδρος Ήπειρος.  Ξεχωριστά αναφέρουμε το πάρκο Νικολάου Μπίτσα, στη μνήμη ενός ξεχωριστού δασκάλου του χωριού μας που έφτιαξαν οι μαθητές του και που λειτουργεί σήμερα ως παιδική χαρά.

v  Στις ιδιαιτερότητες του χωριού μας και η ύπαρξη αφενός λαογραφικού μουσείου αλλά και η ανεξάρτητη λαογραφική συλλογή του συγχωριανού μας Μητς Μήτση, που έχει βραβευθεί και διεθνώς για τον πρότυπο τρόπο σχεδιασμού της.  Μια συλλογή που δυστυχώς παραμένει άστεγη τα τελευταία χρόνια…

v  Αξιοσημείωτη και η ύπαρξη δύο πολιτιστικών σωματείων, της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών (με 80 χρόνια ζωής) και του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών, αλλά και δύο αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα το Πολύδροσο, της ΑΜΚΕΠ και της ΑΠΕΙΡΟΣ.  Πλούσια η δράση  και των τεσσάρων φορέων, με έργα στο χωριό, εκδηλώσεις πολιτισμού κλπ.

Αυτά και άλλα πολλά αισιοδοξούσαμε να σας παρουσιάσουμε στην Ημερίδα που σχεδιάζαμε.  Για να γνωρίσετε το χωριό μας, την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τους ανθρώπους και τα έργα τους.  Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα το Πολύδροσο Θεσπρωτίας και σταδιακά το οδηγούν στην ερημοποίηση και τον αφανισμό του. Όπως:

  1. Η πλήρης διακοπή συγκοινωνίας για την πρωτεύουσα του νομού, την Ηγουμενίτσα, ή τα γειτονικά Γιάννενα, εδώ και χρόνια. Παράπλευρη απώλεια της ολοκλήρωσης της Εγνατίας, που υποτίθεται θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του τόπου μας. 
  2. Η  πτώση βράχων από τον Τσούτσουρα, που απειλεί να αποκλείσει την είσοδο του χωριού και με τη σχετική μελέτη της Αντιπεριφέρειας να μένει στο συρτάρι ελλείψει χρημάτων. 
  3. Η ταλαιπωρία των παιδιών που απέμειναν στο χωριό να μεταβαίνουν καθημερινά 20 χλμ μακριά για να μάθουν τα πρώτα γράμματα.  Αλλά και ακόμη μακρύτερα όταν φτάσουν στο Λύκειο.
  4. Τα προβλήματα των κατοίκων και των επισκεπτών σε θέματα υγείας, προμήθειας αγαθών, ανάληψης χρημάτων κλπ λόγω της μεγάλης απόστασης από αστικά κέντρα.  
  5. Οι γραφειοκρατικές και όχι μόνο δυσκολίες  για τους κτηνοτρόφους του χωριού που ναρκοθετούν την επιβίωσή τους.

Δεν είχαμε και δεν έχουμε σκοπό να επαιτήσουμε.  Αλλά να δηλώσουμε την προθυμία μας να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εξεύρεση λύσεων.  Με μόνη προϋπόθεση την έμπρακτη θέληση των αρμοδίων φορέων.  Λύσεις πιστεύουμε ότι υπάρχουν, όπως υπάρχουν εκ μέρους μας και προτάσεις.

Μας πρόλαβαν όμως τα γεγονότα. Οι τραγικές εξελίξεις για ολόκληρη την Ελλάδα…

Ευχόμαστε  όλα να πάνε καλά για την πατρίδα μας και το λαό μας, αυτό είναι το πρώτιστο αυτές τις στιγμές,  αν κι εμείς ως καταγόμενοι από το Δήμο Σουλίου διαθέτουμε τη δέουσα αισιοδοξία και ψυχραιμία και είμαστε βέβαιοι πως θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά!". 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η μάχη της Μενίνας μέσα από το ημερολόγιο ενός φοιτητή αντάρτη του Ιερού Λόχου, του Δημήτρη Σούτζου...

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μάχη της Μενίνας, δίνει ένας φοιτητής τότε, αντάρτης στον Ιερό Λόχο, ο Δημήτρης Σούτζος, μέσα από ημερολογιακές καταγραφές. Είναι τα πιο αδιάψευστα στοιχεία, για το τι πραγματικά έγινε τη εποχή εκείνη. Αναφέρει μεταξύ άλλων όσον αφορά στη δυσκολία και στη σημασία της μάχης: "Το σμίξιμο του Γιαννιώτικου δρόμου με το δρόμο της Παραμυθιάς, γίνεται στη Μενίνα. Εκεί, σ' αυτά τα γκρίζα βράχια, έξω από το Νεοχώρι, βρίσκεται κουρνιασμένος ο Ιερός Λόχος των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών του Ζέρβα. Αποτελείται από φοιτητάς και σπουδαστάς... Εκεί κάτω στον στρατηγικό οδικό κόμβο της Μενίνας, βρίσκεται οχυρωμένο και ισχυρά οργανωμένο ένα τάγμα επίλεκτων Γερμανών πολεμιστών, ενισχυμένο από καμιά διακοσαριά Τουρκαλβανούς. Οι στρατιώτες του Χίτλερ, είχαν μεταβάλει τη Μενίνα σε φρούριο. Με πολυβολεία, με πυροβολεία, ολομοβολεία και χαρακώματα. Σ' όλα τα σπίτια του χωριού έχουν χτίσει πόρτες και παράθυρα και τάχουν μεταβάλει σε οχυρά. Έχουν ανοίξει παντού ορ…

Το έργο 6 συγγραφέων από τα χωριά της Μουργκάνας παρουσιάστηκε στην Πόβλα

Στο πλαίσιο της 2ης γιορτής Πολιτισμού Μάνα Μουργκάνα, παρουσιάστηκε το έργο έξι συγγραφέων  με καταγωγή από τα χωριά της περιοχής. Στην πλατεία Πόβλας (Αμπελώνας), με συντονίστρια την Ευγενία Ζκέρη, ακούστηκαν αποσπάσματα από βιβλία των λογοτεχνών, που με αυτό τον τρόπο τιμήθηκαν από τους συντοπίτες τους. Οι συγγραφείς, που παρουσιάστηκαν, στη σεμνή εκδήλωση, της οποίας την οργάνωση και την επιμέλεια είχαν οι Ζωή Ντρούκα και ο Πάνος Ανυφαντής, είναι: Γιάννης Βέλλης, Κώστας Λένης, Σταύρος Λέτσας, Φάνης Μούλιος, Κώστας Ραπτόπουλος, Κώστας Τσαντίνης. Στόχος ήταν μέσα από τις καταγραφές τους  να κατανοηθεί ο τρόπος της ζωής τα παλαιότερα, αλλά και τα νεότερα χρόνια, στον τόπο,  και να γεφυρωθεί το χθες που διάβηκε, με το σήμερα που μοιάζει μετέωρο, ώστε να διασφαλιστεί η πορεία στο αύριο.

Λαμπρός τοπικά ο εορτασμός της Παναγιάς... Στη Μονή Παγανιών ο Μητροπολίτης Τίτος, τα δρώμενα στα άλλα μοναστήρια...

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός του Δεκαπενταυγούστου στη Θεσπρωτία. Με λατρευτικές εκδηλώσεις σε μοναστήρια και ναούς, αλλά και πολλά πανηγύρια.  Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος ιερούργησε στη Μονή Παγανιών, πλαισιούμενος από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτοπρεσβύτερο π. Βελισσάριο Σάντα και άλλους ιερείς. Για τον καθοριστικό  ρόλο της Παναγίας στη σωτηρία των ανθρώπων ως προστάτιδας και μεσίτριας έκανε λόγο στο κήρυγμά του  ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μαρτίνης, υπεύθυνος της Μονής. Να σημειωθεί ότι τελέσθηκε και αρχιερατικό τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Γεβασίου Κανάτα, επί πολλά χρόνια ηγουμένου της Μονής και πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Παραμυθίας. 
ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ-ΜΟΝΗ ΡΑΓΙΟΥ
Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε και στη Μονή Γηρομερίου, όπου ο ηγούμενος Μεθόδιος μετέφερε στους πιστούς τη λυτρωτική διάσταση της Μητέρας Παναγίας. Την παραμονή λιτανεύτηκε ο επιτάφιος της Παναγίας, κάτι που έγινε και στη Μονή Ραγίου με την παρουσία πολυάριθμων προσκυνητών. Κατά την ακολου…

Γιατροί υποστηρίζουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο χωρίς φάρμακα!

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές... 
*Το λεμόνι είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημιοθεραπεία! Γιατροί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι θεραπεύονται όλα τα είδη του καρκίνου, χωρίς φάρμακα! Ισχυρίζονται ότι "όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί γραμμικούς επιταχυντές, χημειοθεραπείες,διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο και πανικό. Και ενώ το φαρμακείο της φύσης μας δίνει απλόχερα όλα τα όπλα για την αντιμετώπιση και των πλέον επικίνδυνων ασθενειών μέσα από τους πολύτιμους καρπούς του, η συμβατική ιατρική αρνείται να το

Το παρασκήνιο με τον Τούρκο, που προσπάθησε να βάλει φωτιά στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας...

Τούρκος, που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, δεν έχει αποφανθεί ακόμη η αρμόδια επιτροπή για τη χορήγησή του, αλλά είναι νόμιμη η παραμονή του στην Ελλάδα, συνελήφθη, γιατί προσπάθησε να βάλει φωτιά, άγνωστο προς το παρόν για ποιό λόγο, στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς, κοντά στην Εγνατία οδό. Οι αρχές, με προσεκτικές και κατάλληλες ενέργειες και υπό πλήρη μυστικότητα, προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι σχετικά με τα κίνητρα του Τούρκου και να εξακριβώσουν μήπως εμπλέκται και σε άλλες υποθέσεις ή αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, που έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του φερόμενου ως δράστη. Εκτός από την παραπομπή στον εισαγγελέα, ερευνώνται διάφοροι παράμετροι, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το γεγονός και να σχηματιστεί πλήρης εικόνα.  

Κατακλείστηκαν από κόσμο οι πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή (10 φωτό)

Κατακλείστηκαν από κόσμο αυτές τις ημέρες, πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οι πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή. Άτομα κάθε φύλου και ηλικίας απόλαυσαν το τοπίο, αλλά και σπορ στον Αχέροντα. Διέσχισαν με βάρκες και άλογα το ποτάμι, τα παιδιά περνούσαν εναέρια από τη μια όχθη στην άλλη, τα καταστήματα γεμάτα. Γενικά η κινητικότητα ήταν πολύ αυξημένη, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Μικρό, γεωργικό κυρίως χωριό, η Γλυκή, έχει γίνει γνωστή από το μυθικό ποταμό Αχέροντα. Αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να νιώσει την παράδοση μιας παρθένας τουριστικά περιοχής και την περιβαλλοντική ευδαιμονία.  Στο κατάφυτο φαράγγι των πηγών του Αχέροντα, ζουν οι εκδρομείς μοναδικές στιγμές. Από εδώ οι λάτρεις της πεζοπορίας και της περιπέτειας μπορούν να φτάσουν, μέσα από το ποτάμι. Όσοι αγαπούν  το ράφτινγκ, ζουν δυνατές συγκινήσεις. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Γλυκής είναι σύντομη και προσιτή γι…