Τα μικρά χωριά στη Θεσπρωτία επιμένουν να κρατάνε ζωντανό τον πολιτισμό και να αρνούνται τον αφανισμό τους!

Τα μικρά χωριά στη Θεσπρωτία επιμένουν να κρατάνε ζωντανά τον πολιτισμό και να αρνούνται τον αφανισμό τους! Αντιστέκονται στην ερήμωση. Και σ' αυτή τη φάση σημασία δεν έχει τόσο το αποτέλεσμα, όσο αυτή καθ' αυτή η αντίσταση. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Αδελφότητας Πολυδροσιτών: "Πάντα με την αγκαλιά μας ανοιχτή να σας
καλοδεχτούμε στο πανέμορφο Πολύδροσο, όποτε σας βγάλει ο δρόμος σας προς τα μέρη μας:


v  Στις 26 Ιουλίου 2015, ημέρα Κυριακή, πρωινές ώρες, η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών θα γιορτάσει το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής Πολυδρόσου (στην είσοδο του χωριού, δίπλα στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων)  και θα είναι μεγάλη τιμή για μας αν
μας τιμήσετε με την παρουσία σας.  Ο καταξιωμένος οργανοπαίχτης κ. Θωμάς Λόλης από τη Βόρειο Ήπειρο, και η κομπανία του, αλλά και ο νεαρός και ταλαντούχος στο κλαρίνο Πολυδροσίτης, Χρήστος Μαρτίνης,  θα είναι εκεί για να συνοδεύσουν τους παραδοσιακούς χορούς.  Θα προσφερθεί επίσης όπως πάντα δωρεάν γεύμα σε όλους  με προβατίνα γιαχνί στο προαύλιο του ναού.  

v  Στη διάθεσή σας είναι  διαρκώς και οι υπεύθυνοι του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών για ξενάγηση στο αξιόλογο λαογραφικό μουσείο του χωριού μας, κατόπιν έγκαιρης τηλεφωνικής συνεννόησης.  (Τηλέφωνα επικοινωνίας :   6974850681, κ. Μαρτίνης Τάσος , Πρόεδρος ΦΣΠ, 2666024374, κ. Θωμάς Φώτσης,  Υπεύθυνος Μουσείου).

v  Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε τη γέρικη εκκλησιά μας, τον Αη – Δημήτρη, χτισμένη από τα 1577 π.Χ., που η αέναη προσπάθεια των Πολυδροσιτών  όχι μόνο τον συντηρεί αλλά φροντίζει να τον αναδείξει με κάθε τρόπο, ως τόπο λατρείας αλλά και ως μνημείο του τόπου μας.

v  Δίπλα στον Άγιο Δημήτριο κοσμεί το χωριό μας η προτομή του ήρωα γιατρού Τάσου Αναγνωστόπουλου, ιδρυτή και της Αδελφότητάς μας,  ενώ περπατώντας στους δρόμους του χωριού θα συναντήσετε μνημεία για το Δημήτρη Μαρτίνη, πεσόντα στο Ρούπελ, και τους Χ. Μαρτίνη και Γ. Μάκο, εκτελεσθέντες στην Κατοχή.  Μνημεία υπάρχουν και στην είσοδο του χωριού, στη θέση Αγία Παρασκευή και Σελιανίτη (όρια νομών Θεσπρωτίας – Ιωαννίνων, στο εθνικό δρόμο).  Έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που δίνουμε στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία αλλά και κοινωνική προκοπή.

v  Στο κέντρο του χωριού παραμένουν ανοιχτά και χρησιμοποιούνται δύο από τα κτίρια που κάποτε στέγασαν το δημοτικό σχολείο Πολυδρόσου, το ένα ως Δανειστική Βιβλιοθήκη του ΦΣΠ, το άλλο ως πολιτιστικό κέντρο και κέντρο νεολαίας.

v  Στο Μεσοχώρι  είναι πάντα ανοιχτό, χειμώνα και καλοκαίρι, ένα  γραφικό καφενεδάκι, έτοιμο να περιποιηθεί κάθε επισκέπτη.

v  Το Πολύδροσο προσφέρεται ειδικά για όσους αγαπούν την πεζοπορία και το περιβάλλον.  Υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν στον ποταμό Καλαμά, σε βουνίσιες βρύσες, σε ξωκλήσια κλπ και με εθελοντική εργασία οι Πολυδροσίτες φροντίζουν να τα διατηρούν σε καλή κατάσταση. Να σημειώσουμε πως η περιοχή του Πολυδρόσου ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 λόγω του ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.  Συχνά μάλιστα τα καλοκαίρια οργανώνονται ομαδικές εκδρομές, κολύμπι ή ψάρεμα στο ποτάμι, μάζεμα τσαγιού, ρίγανης κλπ.

v  Πλούσιο είναι το Πολύδροσο και σε εξωραϊστικά έργα, με δαπάνες της Αδελφότητας, του Φιλοπροόδου, μικρών και μεγάλων ευεργετών εκ Πολυδρόσου αλλά και φίλων του χωριού μας.  Σπάνια θα συναντήσετε σε άλλο χωριό τόσες μαρμάρινες πλάκες που μνημονεύουν τους δωρητές ή και τα πρόσωπα που προς τιμήν τους έγιναν έργα.  Βρύσες, πηγάδια, υδραγωγείο,  γεφυράκια, δρόμοι, πάρκα κλπ. συνθέτουν ένα μοναδικό φαινόμενο του τι σημαίνει εύανδρος Ήπειρος.  Ξεχωριστά αναφέρουμε το πάρκο Νικολάου Μπίτσα, στη μνήμη ενός ξεχωριστού δασκάλου του χωριού μας που έφτιαξαν οι μαθητές του και που λειτουργεί σήμερα ως παιδική χαρά.

v  Στις ιδιαιτερότητες του χωριού μας και η ύπαρξη αφενός λαογραφικού μουσείου αλλά και η ανεξάρτητη λαογραφική συλλογή του συγχωριανού μας Μητς Μήτση, που έχει βραβευθεί και διεθνώς για τον πρότυπο τρόπο σχεδιασμού της.  Μια συλλογή που δυστυχώς παραμένει άστεγη τα τελευταία χρόνια…

v  Αξιοσημείωτη και η ύπαρξη δύο πολιτιστικών σωματείων, της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών (με 80 χρόνια ζωής) και του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών, αλλά και δύο αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα το Πολύδροσο, της ΑΜΚΕΠ και της ΑΠΕΙΡΟΣ.  Πλούσια η δράση  και των τεσσάρων φορέων, με έργα στο χωριό, εκδηλώσεις πολιτισμού κλπ.

Αυτά και άλλα πολλά αισιοδοξούσαμε να σας παρουσιάσουμε στην Ημερίδα που σχεδιάζαμε.  Για να γνωρίσετε το χωριό μας, την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τους ανθρώπους και τα έργα τους.  Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα το Πολύδροσο Θεσπρωτίας και σταδιακά το οδηγούν στην ερημοποίηση και τον αφανισμό του. Όπως:

  1. Η πλήρης διακοπή συγκοινωνίας για την πρωτεύουσα του νομού, την Ηγουμενίτσα, ή τα γειτονικά Γιάννενα, εδώ και χρόνια. Παράπλευρη απώλεια της ολοκλήρωσης της Εγνατίας, που υποτίθεται θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του τόπου μας. 
  2. Η  πτώση βράχων από τον Τσούτσουρα, που απειλεί να αποκλείσει την είσοδο του χωριού και με τη σχετική μελέτη της Αντιπεριφέρειας να μένει στο συρτάρι ελλείψει χρημάτων. 
  3. Η ταλαιπωρία των παιδιών που απέμειναν στο χωριό να μεταβαίνουν καθημερινά 20 χλμ μακριά για να μάθουν τα πρώτα γράμματα.  Αλλά και ακόμη μακρύτερα όταν φτάσουν στο Λύκειο.
  4. Τα προβλήματα των κατοίκων και των επισκεπτών σε θέματα υγείας, προμήθειας αγαθών, ανάληψης χρημάτων κλπ λόγω της μεγάλης απόστασης από αστικά κέντρα.  
  5. Οι γραφειοκρατικές και όχι μόνο δυσκολίες  για τους κτηνοτρόφους του χωριού που ναρκοθετούν την επιβίωσή τους.

Δεν είχαμε και δεν έχουμε σκοπό να επαιτήσουμε.  Αλλά να δηλώσουμε την προθυμία μας να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εξεύρεση λύσεων.  Με μόνη προϋπόθεση την έμπρακτη θέληση των αρμοδίων φορέων.  Λύσεις πιστεύουμε ότι υπάρχουν, όπως υπάρχουν εκ μέρους μας και προτάσεις.

Μας πρόλαβαν όμως τα γεγονότα. Οι τραγικές εξελίξεις για ολόκληρη την Ελλάδα…

Ευχόμαστε  όλα να πάνε καλά για την πατρίδα μας και το λαό μας, αυτό είναι το πρώτιστο αυτές τις στιγμές,  αν κι εμείς ως καταγόμενοι από το Δήμο Σουλίου διαθέτουμε τη δέουσα αισιοδοξία και ψυχραιμία και είμαστε βέβαιοι πως θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά!".