Τα ελληνικά ζωγράφεια διδασκαλεία στο Κεσοράτι Αργυροκάστρου με γκρεμισμένη οροφή, χαλασμένα παράθυρα, σανό και κοπριές στο εσωτερικό τους!

Τα ιστορικά ζωγράφεια διδασκαλία, που δημιούργησε ο Ηπειρώτης ευεργέτης Χριστάκης Ζωγράφος, στη γενέτειρά του, το Κεστοράτι Αργυροκάστρου, είναι τελείως εγκαταλελλειμμένα. Χαρακτηριστικά δείγματα της εγκατάλειψης η γκρεμισμένη οροφή, τα χαλασμένα παράθυρα, καθώς και το σανό που έχει αποθηκευτεί στον δεύτερο όροφο και η κοπριά των ζώων στον πρώτο όροφο. Επιπλέον, η λέσχη θηλέων, τα αρχοντικά του ευεργέτη, ο περικαλλής ναός και άλλα κτίρια που χτίστηκαν από τον Χριστάκη Ζωγράφο έχουν κατεδαφιστεί. Κατεστραμμένοι είναι και οι δρόμοι με τα  καλντερίμια. Τα ζωγράφεια διδασκαλεία στο Κεστοράτι Αργυροκάστρου ιδρύθηκαν το 1874, με σκοπό να προσφέρεται συστηματική μόρφωση και να
αποφοιτούν ελληνοδιδάσκαλοι. Στην είσοδο των διδασκαλείων, στον τοίχο κάτω από τις σκάλες, που  οδηγούν στο δεύτερο όροφο, σώζεται το ελληνικό αλφάβητο. Σε κάθε αψίδα των παράθυρων, μισοσβημένα υπάρχουν  γνωμικά  αρχαίων Ελλήνων. Το νεοκλασικό συγκρότημα των ζωγράφειων διδασκαλείων στο Κεστοράτι καταστράφηκε από τους Αλβανούς εθνικιστές, συνεργάτες των Γερμανών ναζιστών στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το κομμουνιστικό καθεστώς επισκεύασε το κτίριο, για να λειτουργήσει το αλβανικό γυμνάσιο και λύκειο της περιοχής. Με χρήματά του, από την εργασία του ως τραπεζίτη στην Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι, ο Χρ. Ζωγράφος επεδίωκε την άνθηση της ελληνικής παιδείας. Για παράδειγμα, Το ζωγράφειο λύκειο στην Κωνσταντινούπολη, ενισχύθηκε για την ανέγερσή του με μεγάλι ποσό από τον Ηπειρώτη ευεργέτη.


Πηγή: www.himara.gr