Οι καρποί της ελληνικής γης είναι τα καλύτερα φάρμακα!

Και, όμως, ενώ η Αλβανία είναι τρίτη πανευρωπαϊκά στην εξαγωγή φαρμακευτικών φυτών, στην Ήπειρο και στην υπόλοιπη χώρα  δεν υπάρχει παρόμοια δραστηριότητα!
Αν και οι καρποί της ελληνικής γης είναι τα καλύτερα φάρμακα, δεν παράγεται στη χώρα μας κανένα φυτικό σκεύασμα. Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, σε ημερίδα που διοργάνωσαν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με θέμα «Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ως μοχλός
αέναης ανάπτυξης της χώρας». Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα γενικά και η περιοχή της Ηπείρου ειδικά, είναι και η δυνατότητα σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με τους καρπούς της γης. Η χώρα μας μπορεί να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρασκευή φυτικών εκχυλισμάτων με φυτικές προδιαγραφές, φαρμάκων φυτικής προέλευσης, καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής. Με 700 ιθαγενή φυτά, η Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε μία αγορά που γνωρίζει μεγάλη αύξηση. Και, όμως, ενώ η Αλβανία είναι τρίτη πανευρωπαϊκά στην εξαγωγή φαρμακευτικών φυτών, στην Ήπειρο και στην υπόλοιπη χώρα  δεν υπάρχει παρόμοια δραστηριότητα!