Γνωριμία με τη Θεσπρωτία από τους ομογενείς και μετανάστες Θεσπρωτούς!

Των Δημήτρη Ζώη, Χρήστου Ευαγγέλου

Η Κίνηση «Διάλογος με τους Θεσπρωτούς Ομογενείς και Μετανάστες» οργάνωσε   την πρώτη εκδρομή της με στόχο τη γνωριμία  με  τον  τόπο  μας, τη Θεσπρωτία. Για  φέτος, σε συνεργασία με τον κ. Πέτρο Σκρέκο ( Revis Travel), προγραμματίστηκε μια ημερήσια εκδρομή με στόχο φέτος να γνωρίσουμε μερικούς αξιοθέατους θησαυρούς ανεκτίμητης  πολιτιστικής  κληρονομιάς  του δήμου Φιλιατών. Διασχίσαμε την περιοχή της Μουργκάνας με πρώτο σταθμό επίσκεψης το  πολύ  ενδιαφέρον, ιστορικό
και  πανέμορφο  μοναστήρι  Γηρομέρι  του 11ου αιώνα.

   Από εκεί συνεχίσαμε και διασχίσαμε τα  χωριά  Άγιοι Πάντες, Άγιος Νικόλαος, Αμπελώνας, για να φτάσουμε στον Τσαμαντά, το προπύργιο των ελληνικών συνόρων, όπου την εποχή του μεσοπολέμου  είχε  σινεμά, σχολεία, σχολές, πλούτο
και  δραστηριότητες  που  μετά  τον  εμφύλιο  χάθηκαν. Είδαμε το  Μουσείο  λαϊκής  τέχνης, το  παλιό  σχολείο, που χτίστηκε το 1928 με χρήματα Μεταναστών της Αμερικής, το εκπληκτικό μοναστήρι  της  Καμίτσανης, που βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση.
Εντύπωση έκαναν τα ερημωμένα και ερειπωμένα πέτρινα σπίτια και τα παλιά αρχοντικά πολλών χωριών, όπου οι κάτοικοί  τους μετανάστευσαν  στην  Αμερική κι αργότερα στη Γερμανία και  στην  Αθήνα.

 Συνεχίσαμε  κάνοντας μια μεγάλη στάση  στο  Λια  που  βρίσκεται στους πρόποδες της Μουργκάνας. Το ιστορικό χωριό ΛΙΑ  έγινε γνωστό  κι από τον Λιώτη δημοσιογράφο της New York Times και συγγραφέα Νίκο Γκατζογιάννη με το βιβλίο «ΕΛΕΝΗ». Το χωριό απέχει 68 χλμ. από τα  Γιάννενα και 65 χλμ. από την

 Ηγουμενίτσα.  

 Οι οικοδεσπότες του περίφημου ξενώνα,  η Οικογένεια Ντάφλου-Δέτσικα, ήταν ιδιαίτερα φιλικοί και μας έκαναν να αισθανθούμε  τη θεσπρωτική φιλοξενία. Ενημερωθήκαμε πως μια ανάβαση  στη Μουργκάνα (υψόμετρο 1.806 μέτρα),  χαρίζει μια θέα που φτάνει μέχρι  την αρχαία Χαονία, τον κάμπο της Δερόπολης και  το Ιόνιο.

Αφήνοντας  το Λια  συνεχίσαμε προς  στις  πηγές  της  Λαγκάβιστας.  Ένα  τοπίο μοναδικό  για την Ελλάδα, αλλά  κι  άγνωστο στο ευρύ κοινό. Τεράστιες ποσότητες νερών αναβλύζουν από  τη γη  με  τα  πλατάνια  και  το  πάρκο,  που δημιουργήθηκε  πρόσφατα  για  τους επισκέπτες.
Από εκεί συνεχίσαμε για την Κεραμίτσα περνώντας από το χωριό Ραβενή, που κρύβει την αρχαία ακρόπολη κτισμένη σε ύψωμα πάνω από τον ποταμό Καλαμά.
Αφού δροσιστήκαμε στις πηγές της Κεραμίτσας συνεχίσαμε για το Κοκινολιθάρι. Εκεί «επισκεφτήκαμε» τον Αη Μηνά, τον Αιγύπτιο στην καταγωγή, προστάτη των κτηνοτρόφων, αλλά και των ξενιτεμένων !
Αφήνοντας το Κοκινολιθάρι  περάσαμε  από τις «νεροτριβιές» και το νερόμυλο  Τζούμα.
Τερματίζοντας την εκδρομή μας διαπιστώθηκε, πως είδαμε μια άλλη Θεσπρωτία μια Θεσπρωτία σπάνιας φύσης και άγνωστης ομορφιάς. Διαπιστώσαμε, πως ο Δήμος Φιλιατών διαθέτει ιστορικά και πανέμορφα μέρη, που αξίζουν να τα (ξανα)επισκεφτούμε.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Φιλιατών και τον κ.Πέτρο Σκρέκο για τις χρήσιμες πληροφορίες και τη βοήθεια που μας παρείχαν. Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε ιδιαίτερα τις θερμές ευχαριστίες στον πρώην δήμαρχο κ.Μηνά Παππά και στον Αντιδήμαρχο κ.Παναγιώτη Στεργίου του Δήμου Φιλιατών που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθειά μας να γνωρίσουμε τα ορεινά ακριτικά χωριά της Μουργκάνας του Δήμου Φιλιατών.

Φέτος έγινε το ξεκίνημα μιας προσπάθειας να γνωρίσουμε τον τόπο μας, τη Θεσπρωτία. Φέτος ξεκινήσαμε από τον γεμάτο με πλούσια ιστορία ακριτικό και πανέμορφο Δήμο Φιλιατών. Ελπίζουμε του χρόνου να ακολουθήσει με καλύτερη προετοιμασία και συμπαράσταση μια άλλη εκδρομή, που θα έχει στόχο να γνωρίσουμε έναν άλλο Δήμο της Θεσπρωτίας και μια «άλλη», άγνωστη για πολλούς, Θεσπρωτία.

Η  Κίνηση  «Διάλογος  με  τους  Θεσπρωτούς  Απόδημους, Ομογενείς  και  Μετανάστες» επιδιώκει  για το σκοπό αυτό τη  συνεργασία :

Ø  Μ΄ όλους που πιστεύουν πως μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας.   

Ø  Μ΄ όλους  που πιστεύουν, πως εμείς οι Θεσπρωτοί  «δεν έχουμε πολλά» και πρέπει να στηριχτούμε στον πολιτισμό μας, στα ήθη κι έθιμα, στις παραδόσεις μας.

Η  Κίνησή μας,  στην  «πολιτιστικά φτωχή Θεσπρωτία»  κι αδιάφορη  στα θέματα που απασχολούν  τους  Θεσπρωτούς Απόδημους, Ομογενείς και Μετανάστες, δημιουργήθηκε  το  2012  με στόχο να τιμήσει όλους αυτούς τους Θεσπρωτούς, που έφυγαν πριν 50 και  πλέον χρόνια για τη Γερμανία. Η Κίνησή μας θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή να γνωρίσει τους προβληματισμούς τους, να τους στηρίζει και να ενημερώνει μέσω e-mail για τη Θεσπρωτία, όπου εντοπίσει  Συλλόγους Θεσπρωτών στην Αμερική και στον Καναδά, στη Γερμανία και στην Ευρώπη, στην Αυστραλία.      Η Κίνησή  μας  χωρίς να  ξεχνά  όλους τους Απόδημους, έχει σαν  σκοπό:

§  να γνωρίσουν οι Θεσπρωτοί τα προβλήματα της μετανάστευσης

§  να δώσουμε έμφαση στο γεγονός, ότι και σήμερα φεύγουν από την Ελλάδα και τη Θεσπρωτία πολλοί νέοι με εξειδικευμένες γνώσεις

§  να δημιουργήσουμε «γέφυρες επικοινωνίας» με όλους τους Απόδημους θεσπρωτικής καταγωγής

§  να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να μη χαθεί η επαφή μαζί  τους



Για  την  Κίνηση

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ  ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ  ΚΑΙ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»

Δημήτρης  Ζώης  –  Χρήστος  Ευαγγέλου