Αντιδρά στην κατάργηση του λιμενικού σταθμού Σαγιάδας ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τέσσερις λόγους επικαλείται η τοπική επιτροπή Φιλιατών του κόμματος...

Αντιδρά στην κατάργηση του λιμενικού σταθμού Σαγιάδας ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της η τοπική επιτροπή Φιλιατών του κόμματος, επικαλείται τέσσερις λόγους: Την πάταξη του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και
ανθρώπων). Την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τον πολίτη του Δήμου Φιλιατών, ιδίως μετά από την συστηματική και χρόνια υποβάθμιση του Σώματος συνοριακής φύλαξης. Την προστασία από εγκληματικές ενέργειες των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής, αλλά και της παράκτιας αλιείας, τομείς που στηρίζουν αποφασιστικά την τοπική οικονομία και δίνουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που πλήττει την τοπική κοινωνία. Την εθνική διάσταση του θέματος, δεδομένης της ύπαρξης ναυτικών βάσεων της Τουρκίας στη νότιο Αλβανία και του αμυντικού συμφώνου συνεργασίας των δύο χωρών. Τηνεξυπηρέτηση αναπτυξιακών σχεδίων για το νομό Θεσπρωτίας, αφού η επιδίωξη κάθετης σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το τελωνείο Μαυροματίου θα κάνει ελκυστική την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κέρκυρας-Σαγιάδας για την οποία είναι απαραίτητη η παρουσία του λιμενικού σώματος στην περιοχή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Η μνημονιακή καταστροφή της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς! Κατ’ επιταγή της τρόικα μετά τις εργασιακές σχέσεις, τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας και της μικρομεσαίας επιχείρησης, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας, σειρά έχει να θυσιαστεί στο όνομα της περικοπής δημόσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση ενός χρέους που μόνο βιώσιμο δεν είναι, και το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών! Στο Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής που πρόκειται να κατατεθεί ως το τέλος του 2013, προβλέπεται η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας. Είναι περιττό να αναφέρουμε το πόσο σημαντικό έργο επιτελεί ο εν λόγω λιμενικός σταθμός τόσο στην πάταξη του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και ανθρώπων) όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τον πολίτη του Δήμου Φιλιατών, ιδίως μετά από την συστηματική και χρόνια υποβάθμιση του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης. Είναι περιττό επίσης να αναφέρουμε ότι η παρουσία του είναι σημαντική για την προστασία από εγκληματικές ενέργειες των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής, αλλά και της παράκτιας αλιείας, τομείς που στηρίζουν αποφασιστικά την τοπική οικονομία και δίνουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που πλήττει την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και η εθνική διάσταση του θέματος, δεδομένης της ύπαρξης ναυτικών βάσεων της Τουρκίας στη νότιο Αλβανία και του αμυντικού συμφώνου συνεργασίας των δύο χωρών. Θα πρέπει τέλος να προστεθεί ότι η παρουσία του λιμενικού σταθμού είναι επιβεβλημένη προς εξυπηρέτηση αναπτυξιακών σχεδίων για το νομό Θεσπρωτίας, αφού η επιδίωξη κάθετης σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το τελωνείο Μαυροματίου θα κάνει ελκυστική την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κέρκυρας-Σαγιάδας για την οποία είναι απαραίτητη η παρουσία του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πάγια θέση ότι η δημόσια τάξη, η ασφάλεια και η πολιτική προστασία, ως συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, πρέπει να παρέχονται από την πολιτεία με όρους ισονομίας και ισοτιμίας σε όλους τους πολίτες. Η επικείμενη κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας θεωρούμε ότι πλήττει αυτή την αρχή αφού αφήνει τους πολίτες του Δήμου Φιλιατών εντελώς απροστάτευτους από το παράκτιο έγκλημα. Η Τ.Ε.ΣΥΡΙΖΑ Φιλιατών εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση της προς την επιχειρούμενη κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας και δεσμεύεται ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να φέρει το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων!