Oι ασθενείς στην Ήπειρο αδυνατούν να πληρώνουν τα φάρμακά τους!

Τι λέει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θεόδωρος Ντούσκας...
Οι ασθενείς στην Ήπειρο έχουν βρεθεί σε μεγάλο αδιέξοδο. Δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θεόδωρος Ντούσκας είναι αποκαλυπτικός στα όσα αναφέρει: "Έχει οριστεί μία τιμή αναφοράς για κάθε θεραπευτική κατηγορία και όχι για κάθε φάρμακο ξεχωριστά, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Αυτή
τη διαφορά την καλύπτει κατά 50% το ασφαλιστικό ταμείο και κατά το υπόλοιπο 50% ο ασθενής. Εκ πρώτης ανάγνωσης φαινόταν ότι είναι ένα μέτρο που θα ανακούφιζε τον κόσμο, που καθημερινά βλέπει το εισόδημά του να εξαφανίζεται. Αλλά όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις! Οι τιμές αναφοράς έχουν μειωθεί δραματικά με το νέο δελτίο τιμών, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να πληρώνει τελικά παραπάνω για τα φάρμακά του παρά το γεγονός οτι επιβαρύνεται με το 50% της διαφοράς και όχι με όλη τη διαφορά, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Ένα απλό παράδειγμα θα μας διαφωτίσει: Για το εμπορικό σκεύασμα Lyrica (πρεγκαμπαλίνη) της πολυεθνικής εταιρίας Pfizer στην περιεκτικότητα των 75mg, το οποίο κοστίζει 48,10 ευρώ ο ασφαλισμένος μέχρι τώρα καλούνταν να πληρώσει το 25% της συμμετοχής του, δηλαδή γύρω στα 12 ευρώ. Πλέον η τιμή αναφοράς για την κατηγορία κατρακύλησε στα 13,91 ευρώ και η συμμετοχή ανέρχεται στα 20 ευρώ! Όπως αντιλαμβανόμαστε μιλάμε για επίπεδα συμμετοχής στο φάρμακο που αγγίζει το 50%. Το παραπάνω ήταν ένα τυχαίο παράδειγμα και το παρατηρούμε και σε πλειάδα άλλων φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας".