Nα θυμάσαι για ποιους πληρώνεις, αυτά που πληρώνεις!

Του Άγγελου Πυριόχου
Έχεις και την κ. Λαγκάρντ να λέει αυτά που λέει, πρέπει να πληρώσεις αυτά που δεν έχεις να τα πληρώσεις, καλό είναι να θυμάσαι για ποιους πληρώνεις αυτά που πληρώνεις. Οχι τίποτ’ άλλο. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Φωνάζουν μέσα στ’ αφτιά μας. Διεκδικούν συνεχώς. Πρόσωπα και κόμματα. Ευκαιριακές συμμαχίες. Πάμε πίσω λοιπόν. Κότες μάς θεωρούσαν οι σοσιαλιστές, καλαμπόκι μας ταϊζουν. Γιουγκοσλαβίας. Το βάφτιζαν ελληνικό με αεροβάπτιση.
Δάνεια στη δεκαετία του ’80. «Φάτε για να φάμε και μεις». Και έφαγαν αυτοί καλά και μεις φάγαμε... να μη γράψω τι, 2 διαδοχικές υποτιμήσεις στη δραχμή. Ετσι, από τον τρίτο δρόμο που είχαν υποσχεθεί, μας έβαλαν στο τριτοκοσμικό δρόμο. Διευθυντικά στελέχη της Αγροτικής Ασφαλιστικής έπαιρναν μισθούς έως και 33 εκατ. δραχμές με τη μέθοδο της προμήθειας. Η ΠΡΟΜΕΤ αγόρασε καυσόξυλα έναντι 250 εκατ. δραχμών, τα οποία τελικώς σάπισαν στο λιμάνι της Ελευσίνας αφού κρίθηκαν ακατάλληλα. Θυμάστε την Πυρκάλ; 112 δολάρια η οβίδα στο Ιράκ, 201 δολάρια στην Ελλάδα. Μαυράκης διοικητής της ΔΕΗ. Απηλλάγη φυσικά και αμαρτίες δεν έχει. Θυμάστε τον Πόπωτα; Εκδότης. Καταχράστηκε 57 εκατ. δρχ. Για να εκδίδει φιλοπασοκικά έντυπα. Ουδε-πόποτε μπήκε να εκτίσει την ποινή του. Πέταξε! Σκάνδαλο σταριού. 910 εκατ. ζημιά για τη χώρα. Ο Ανδρέας φώναζε «Δεν θα γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης». Ο Σημίτης έγραφε στα άρθρα του «Η ΕΟΚ θα οδηγήσει σε νέα δικτατορία». Και μετά όταν το 1985 η Τράπεζα της Ελλάδος διαπίστωσε ότι είχε στο ταμείο μόνο 200.000 δολάρια, οι «ακόμα καλύτερες μέρες» έγιναν σκληρή λιτότητα, αλλά ο Σημίτης την βάπτισε «σταθεροποιητικό πρόγραμμα της οικονομίας». 

Κοσκωτάς. Φάγανε τον αγλέουρα. Στα ύψη οι διορισμοί στο δημόσιο. Λόγω αποβιομηχανοποίησης της χώρας. Οσοι απολυμένοι ή άνεργοι από εργοστάσια τύπου Pirelli στην Πάτρα είχαν πράσινη αλλά και κόκκινη κάρτα, διορίζονταν στο δημόσιο. Κοινοτικά κονδύλια. Απορρόφηση... αναρρόφηση. Προβληματικά αεροσκάφη Mirage. Υποβρύχια που γέρνουν. Χρηματιστήριο. Μόνο σποτάκι με τον Σημίτη δεν γύρισαν. Το είχαν σκεφτεί όμως. Προέδρεψε με τον τρόπο του και μετά σφύριζε αδιάφορα. Εξοπλιστικά προγράμματα και αεροπλάνα να πέφτουν. Επιδημία νεκρών πιλότων. Οι δαπάνες για την άμυνα δεν εμφανίστηκαν ποτέ στα κρατικά έξοδα. Εθνικό Κτηματολόγιο. Μια ακόμα μεγάλη επιτυχία του εξαφανισμένου...