Θέλουν να διώξουν τη γενική γραμματέα Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας!

Μια απόφασή της άνοιξε τους ασκούς του αιόλου
Φορείς και πολιτικοί στην Ήπειρο, θέλουν να φύγει η γενική γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Με παρεμβάσεις τους προς την κυβέρνηση προσπαθούν να τη διώξουν. Γιατί; Τους ασκούς του αιόλου εναντίον της γενικής γραμματέας άνοιξε η απόφασή της να υπογράψει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τα ασφαλτικά της Σαγιάδας. Η εταιρία πάλευε εδώ και 11 χρόνια να πάρει έγκριση
και δεν μπορούσε. Τελικά, η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα υπέγραψε. Και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η ίδια υποστηρίζει ότι η διαδικασία, που ακολουθήθηκε, είναι νόμιμη. "Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης «ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε.» στη θέση «Μαντήλα» της Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας από το Τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού της Γενικής Δ/νσης Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διευκρινίζεται πως η επένδυση έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση (Μ.Π.Ε.) αφού: •Ελήφθησαν υπόψη όλοι οι τυπικοί και ουσιαστικοί όροι που προβλέπει η περιβαλλοντική νομοθεσία. Όσο για τις διαδικασίες διαβούλευσης τηρήθηκαν από την υπηρεσία, τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. •Εξετάστηκαν όσα ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και •Ύστερα από τη γνωμοδότηση που έλαβε η υπηρεσία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ". Την απομάκρυνση της κ. Γεωργακοπούλου Μπάστα ζητούν πολλοί.
ΧΡ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ (βουλευτής Θεσπρωτίας ΠΑΣΟΚ)
"Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τα ασφαλτικά στη λωρίδα Σαγιάδας.
Οι εξηγήσεις που μου έδωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί της δε με έπεισαν.Όλα έχουν ένα όριο! Δε θα πω το αυτονόητο ότι είναι ανεπιθύμητη στη Θεσπρωτία.Νομίζω πως μπορεί να διορθώσει με δυο πράξεις: 1ον Να φύγει από την Ήπειρο (εθελοντικά ή μη).2ον Πριν φύγει να ανακαλέσει την απόφασή της.Τέλος, καλώ την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ να ελέγξει την όλη διαδικασία για την ουσία και τη νομιμότητά της".
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (βουλευτής Ιωαννίνων, επικεφαλής της παράτξης Ήπειρος "ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ")
"Το περιβάλλον αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο και, ως εκ τούτου, η προστασία του αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της.
Στο πλαίσιο αυτό, σταθερή θέση της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» είναι ότι οι όποιες αποφάσεις των οργάνων της Πολιτείας που επηρεάζουν το περιβάλλον δεν μπορεί παρά να λαμβάνονται έπειτα από διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους τοπικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και με τη εκφρασμένη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.Δε μας βρίσκουν σύμφωνους βεβιασμένες αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του μεγάλου αυτού ζητήματος και την ανάγκη για ευρεία κοινωνική συναίνεση που είναι προαπαιτούμενο για να γίνουν δεκτές όποιες αποφάσεις.Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τα ασφαλτικά στη λωρίδα Σαγιάδας.Η Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία που την οδήγησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια.Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί είναι απόλυτα δικαιολογημένες.Η δύσκολη περίοδος που βιώνει η χώρα και η Ήπειρος απαιτεί σοβαρότητα , νομιμότητα και υπευθυνότητα".
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
"Πληροφορήθηκα έκπληκτος την απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία της Μονάδας Ασφαλτικών στο Δήμο Φιλιατών και συγκεκριμένα στη Λωρίδα Σαγιάδα. Έκπληκτος αφού προς κάθε κατεύθυνση και προσωπικά προς την ίδια την Γ.Γ. , κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Δημαρχείο Φιλιατών, έχουμε καταστήσει σαφές ,πως η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα έχοντας κατά το παρελθόν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις φορέων και αυτοδιοίκησης.
Υπογραμμίζω την έντονη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημιουργία αποθηκών πετρελαίου-μαζούτ για τις 20 και πλέον μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών του Δήμου μας, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας. Ο προβληματισμός μας, έχει να κάνει και με το χρόνο έγκρισης της μελέτης που θα τον χαρακτήριζα τουλάχιστον «ύποπτο» αφού αυτή έγινε λίγο πριν την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών .Τέλος εκτιμώ πως οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία , δεν θα δεχτούν μία τόσο οχλούσα μονάδα και πως η απόφαση της κ. Γεωργακοπούλου θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή.Καλούμε λοιπόν τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ να ελέγξει την όλη διαδικασία για την ουσία και τη νομιμότητά της".
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
"Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας πρόσφατα ενημερώθηκε μέσω δημοσιευμάτων στο τύπο ότι η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Ασφαλτικά στην Λωρίδα Σαγιάδας. 
Προς υπενθύμιση, το θέμα εγκατάστασης «Αποθηκευτικών χώρων Πετρελαίου, Μαζούτ, Ασφαλτικών και Γαλακτωμάτων», στη θέση «ΜΑΝΤΗΛΑ» Λωρίδας Σαγιάδας απασχολεί την τοπική κοινωνία από ετών, και πρόσφατα το 2010. Σήμερα, 11 μόλις μήνες μετά την απόρριψη από το τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ν. Θεσπρωτίας, των μελετών της εγκατάστασης, μετά από τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις και των υπηρεσιών αλλά και των φορέων της περιοχής, η Γενική Γραμματέας προχωρά σε αυτή την αμφιβόλου σκοπιμότητας ενέργεια, που είναι βόμβα στα θεμέλια της επιχειρηματικής βάσης του νομού μας, καθώς θα αποτελέσει εν δυνάμει κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, της ιχθυοκαλλιέργειας, και του τουρισμού μας.  Προκαλεί λοιπόν πολύ μεγάλη εντύπωση η ανωτέρω ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, και της επιχειρηματικής κοινότητας, πολύ δε περισσότερο προκαλούνται ερωτηματικά, και ως προς το χρόνο έκδοσης της απόφασης, όταν είναι γνωστό, ότι αφενός επίκειται άμεσα η υπογραφή των αρμόδιων Υπουργών, της Κ.Υ.Α. για το Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών, στο οποίο απαγορεύονται τέτοιες δραστηριότητες, αλλά και η αναμενόμενη εκδίκαση της προσφυγής του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών, που έχει ορισθεί για τις 30.11.2011. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έχοντας εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει, και ο Νόμος του χορηγεί, ως προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης εγκατάστασης παρόμοιων μονάδων στην ευρύτερη, ευαίσθητη περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά, περιοχή, απευθύνει έκκληση στον αιρετό Περιφερειάρχη Ηπείρου κο Αλέξανδρο Καχριμάνη, να μην προχωρήσει στην έκδοση Αδειών Ίδρυσης και Λειτουργίας της μονάδας, εισακούγοντας τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και υλοποιώντας τις προφορικές δεσμεύσεις".
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
"Η κατάπτυστη απόφαση της κας Μπάστα, βρίσκει αντίθετους τους Ιχθυοκαλλιεργητές του Νομού μας και θα βρει σύσσωμους αντίθετους, τους φορείς και τους πολίτες της Θεσπρωτίας. Λίγες μέρες πριν την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών στο Νομό μας, που απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες στη Λωρίδα Σαγιάδας και ενώ εκκρεμεί και πρόκειται να συζητηθεί στις 30 Νοεμβρίου η προσφυγή για την παραχώρηση του οικοπέδου στην εν λόγω μονάδα ασφαλτικών, στο Σ.Τ.Ε., η κα Μπάστα σπέυδει – για ποιούς άραγε λόγους;;; – να υπογράψει μια τέτοια απόφαση, ενάντια σε κάθε εισήγηση και γνωμοδότηση των φορέων της Θεσπρωτίας. Οι μεθοδεύσεις που οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης αποτελούν διοικητικά – και πιθανόν και ποινικά – ελεγχόμενες πράξεις.
Ο Σύλλογός μας, θα προβεί σε όλες τις νομικές – και όχι μόνο – ενέργειες για να υπερασπίσει το συμφέρον και τις ομόφωνες αποφάσεις των Θεσπρωτών. Καλούμε τους φορείς και τους πολίτες της Θεσπρωτίας, μαζικά, όπως και την προηγούμενη φορά, να αποτρέψουν τα καταστροφικά αυτά σχέδια. Λέμε στην κα Μπάστα:• Να εγκαταλείψει την Ήπειρο εντός 24 ωρών.• Φεύγοντας, να ανακαλέσει την υπογραφή της.Είναι, πλέον, η μοναδική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο".
ΝΟΔΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
"Η ΝΟ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας μετά την υπογραφή της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ασφαλτικά στην Λωρίδας Σαγιάδας από την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και την δήλωση που έκανε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρ. Κατσούρα για το θέμα αυτό, δήλωσε:
Παρά τις επί δεκαετίας αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και φορέων για την εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας, η κυβέρνηση μέσω της εκπροσώπου της εσπευσμένα προχώρησε στην υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ασφαλτικά στην Λωρίδας Σαγιάδας.Ερώτημα επίσης αποτελεί και ο χρόνος που πάρθηκε αυτή η απόφαση δηλαδή λίγο πριν την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό Σχεδιασμό των Ιχθυοκαλλιεργειών η οποία απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες στην περιοχή αλλά και πριν την εκδίκαση της προσφυγής στο Σ.Τ.Ε. για την παραχώρηση του οικοπέδου στην εν λόγω μονάδα ασφαλτικών.Ο κ. Κατσούρας από την άλλη προσπαθεί να μας πείσει ότι ως κυβερνητικός βουλευτής και βουλευτής της μονοεδρικής Θεσπρωτίας δεν είχε ιδέα για ότι έγινε.Και δεν είχε ιδέα γιατί πολύ απλά είναι ΑΠΩΝ".
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΗΣ (εκπρόσωπος "ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ")
"Δυστυχώς οι αποφάσεις της διορισμένης Γενικής Γραμματέως "αποκεντρωμένης διοίκησης" για μια ακόμη φορά δεν συμπίπτουν με αυτές της Θεσπρωτίας, τόσο σε επίπεδο φορέων & τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των Θεσπρωτών.
Η έγκριση χωροθέτησης ασφαλτικών στη λωρίδα Σαγιάδας είναι καταδικαστέα και θα μας βρει απέναντι, μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις που ενδιαφέρονται για το μέλλον του νομού και των κατοίκων του.Όταν η κεντρική εξουσία με τους εκπροσώπους της δεν λειτουργεί για το κοινό καλό της περιοχής ευθύνης της είναι καλύτερα να αποχωρεί..."
ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ (εκπρόσωπος "ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ")
"Η απόφαση της διορισμένης γενικής γραμματέως της «αποκεντρωμένης διοίκησης», για έγκριση χωροθέτησης ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, σε πλήρη αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις των φορέων της Θεσπρωτίας, τη βούληση των Θεσπρωτών, αλλά και την ίδια την κοινή λογική, δυστυχώς επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις προβλέψεις της Αριστερής Παρέμβασης. 
Έχουμε επαννειλλημένα τονίσει ότι: Ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι, παρά τη λαϊκή αντίθεση, Το φυσικό αέριο στα παράλια της Πέρδικας και των Συβότων, Τα ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας,Είναι μεθοδεύσεις που μοναδικό αποτέλεσμα έχουν την μετατροπή της Θεσπρωτίας σε χαβούζα της Ηπείρου.Η Αριστερή Παρέμβαση, θα σταθεί στο πλευρό των Θεσπρωτών σε κάθε μορφή αγώνα που θα επιλέξουν για την υπεράσπιση της ζωής και του τόπου μας".