Eξηγήσεις στις Τσάμικες... παρεξηγήσεις

Απάντηση και στον κ. Σωτήρη Δημητρίου
Ο Θεσπρωτός κ. Σωτήρης Δημητρίου μας ζήτησε, με ηλεκτρονικό μήνυμά του,  να παραθέσουμε ονόματα Τσάμηδων, που αγόρασαν οικόπεδα στη Θεσπρωτία. Έγραψε συγκεκριμένα: "Αναφέρεστε  σε αγορές Τσάμηδων στην Θεσπρωτία. Είναι γνωστό ότι "ψάχνουν". Δεδομένου ότι από την πολιτεία απαγορεύεται να αγοράσουν, αν έχετε στοιχεία ότι αγόρασαν Τσάμηδες, έχετε υποχρέωση σαν Έλληνας να ενημερώσετε την Πολιτεία με συγκεκριμένα στοιχεία, διότι θέλουν να μας Κοσσοβοποιήσουν...
Παρακαλώ δεν σας κάνω υποδείξεις, αλλά εκφράζω ανησυχίες σαν Θεσπρωτός. Ακόμη αν μπορούσατε να με ενημερώσετε αν όντως έχουν αγοράσει έστω και με όνομα άλλων. Σας ευχαριστώ".  Αγορές έχουν γίνει μέσω τρίτων ή μεσιτικών γραφείων. Μάλιστα οικόπεδο στα Σύβοτα, αγγελία για το οποίο είχε δημοσιεύσει μεγάλης κυκλοφορίας αλβανική εφημερίδα, πωλήθηκε πρόσφατα σε Αλβανό. Αυτονόητο είναι ότι δεν ξέρουμε, ούτε μας ενδιαφέρουν, τα ονόματα. Διαφωνούμε με αυτό, που λέτε, ότι δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν οι Τσάμηδες περιουσίες στην Ελλάδα, γιατί θα καταντήσουμε Κόσσοβο.Το φαινόμενο δεν μπορεί να έχει ευρεία διάσταση, αφού οι αγοροπωλησίες εκ των πραγμάτων είναι συγκεκριμένες.  Εκτός από αυτό, όμως, και στους Έλληνες που αγοράζουν ακίνητα στην Αλβανία, θα πρέπει οι αλβανικές αρχές να τους το απαγορεύσουν, φοβούμενοι την ελληνοποίηση της χώρας τους. Βλέπετε ότι όταν εκφράζουμε υπερβολικές ανησυχίες, φτάνουμε σε αδιέξοδο.  
Απάντηση σε κατηγορίες
Διάφοροι παρεξήγησαν τον τρόπο που προβάλαμε την ειρηνική διαδήλωση των Τσάμηδων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Και με σχόλια σε άλλα blogs μας κατηγορούν για διάφορα πράγματα. Ότι παίζουμε, για παράδειγμα το παιχνίδι των Τσάμηδων, ότι προδίδουμε τον τόπο καταγωγής μας, τη Θεσπρωτία, ότι τα οικονομάμε(!!!) κ.λπ. Ξεκάθαρα και κατηγορηματικά λέμε ότι η θέση μας για τους Τσάμηδες είναι γνωστή. Κι έχει εκφραστεί πολλές φορές. Και δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε. Μόνο να αναφέρουμε ότι θεωρούμε ανεδαφικές και, ενίοτε, προκλητικές, τις διεκδικήσεις τους. Το ζήτημα αυτό είναι τακτοποιημένο από ιστορική άποψη. Όταν, όμως, καλύπτουμε την διαμαρτυρία τους στα Ελληνοαλβανικά σύνορα για λογαριασμό ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, δεν μπορούμε, και δεν το επιτρέπουμε στον εαυτό μας, να κάνουμε προπαγάνδα. Δεν είμαστε προπαγανδιστές. Απλά καταγράφουμε τα γεγονότα. Οι Τσάμηδες μιλάνε για επαναπατρισμό, για γενοκτονία 5.000 προγόνων τους και θεωρούν τη Θεσπρωτία δική τους. Το να αναφερθούμε σε αυτές τις απόψεις τους, δεν σημαίνει κιόλας ότι τις αποδεχόμαστε. Όσο για τα περί... κονόμας, δεν παίρνουμε τίποτε περισσότερο, στέλνοντας ανταποκρίσεις, από ένα μικρό μεροκάματο.Βιοπαλαιστές είμαστε, που παλεύουμε καθημερινά να επιβιώσουμε  Αλλά κερδίζουμε, μέσα από τις αρνητικές κριτικές, όχι χρήματα, αλλά την ωφέλιμη εμπειρία  από περίεργες συμπεριφορές καχύποπτων ανθρώπων.