Καταγγέλονται ανομίες νεοεκλεγέντα Επάρχου στη Βόρειο Ήπειρο

Μας εστάλησαν δημοσιεύματα της εφημερίδας "Ελληνισμός", τα οποία κάνουν λόγο για ανομήματα του νεοεκλεγέντα Επάρχου Άνω Δερόπολης Χρήστου Ντούτση, κατά το διάστημα που ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοηπειρωτών ο "Άγιος Κοσμάς", με έδρα την Αθήνα. Δεν γνωρίζουμε πρόσωπα και γεγονότα, γι' αυτό φιλοξενούμε τα καταγγελόμενα με κάθε επιφύλαξη.   Το πρώτο δημοσίευμα του "Ελληνισμού" έχει ως εξής: "Τα αποτελέσματα της ΕΔΕ της Υπερνομαρχίας και η απόφαση-βόμβα του πρωτοδικείου Αθηνών, επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα πως η ίδρυση της ομοσπονδίας-έκτρωμα δεν έγινε για «εθνικούς και κοινωνικούς σκοπούς», όπως ήθελαν να δείξουν προς τα έξω οιιδρυτές της. Δυστυχώς εκ των υστέρων καταλαβαίνουν κάποιοι «σύντροφοι και τυφλοί οπαδοί» πως η ομοσπονδία που τους εξέφραζε μέχρι τώρα δεν κυριαρχούνταν μόνο από την καλά καμουφλαρισμένη ιδιοτέλεια κάποιων στελεχών  της, αλλά και από ένα σύμπλεγμα μονοπωλιακής πολιτικής και καπελώματος στο χώρο μας και την κοινωνία μας. Η εν λόγω ομοσπονδία ήταν αυτή που εμπόδιζε, διαστρέβλωνε και παραποιούσε κάθε άλλη δημοκρατική φωνή που γεννιόνταν στην κοινωνία μας. Λειτουργούσε ως ο κύριος μοχλός διάσπασης και πόλωσης του εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Σε αυτά τα πλαίσια η δράση τους ήταν πάντα συνυφασμένη και με την ετέρα παρέα του τόπου μας,  την παρέα των ηγετών της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", που όταν εμφανιζόταν  στην Αθήνα, το μόνο σωματείο που αναγνώριζαν ήταν η ομοσπονδία «των συντρόφων» του κ. Ντούτση. Συνεπώς η εν λόγω παρέα δεν έβλαψε την κοινωνία μας οικονομικά, αλλά και πολιτικά και εθνικά. Εμπόδισε συστηματικά την σωστή οργάνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και δημιουργούσε κλίμα πόλωσης, ομιχλώδες πολιτικό τοπίο και οργανωτικό μπάχαλο.
Όσο για την «φροντίδα» που έδειχνε για την «διπλή υπηκοότητα» (όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ηγέτες της ομοσπονδίας την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας), δεν ήταν παρά καπνογόνα που τα έριχναν για να κρύβουν τις οικονομικές τους ατασθαλίες και για να εκμαύλιζαν το πλήθος των  αγανακτισμένων Βορειοηπειρωτών και να το χειραγωγούσαν πολιτικά, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και τις πεποιθήσεις τους(αν είχαν τέτοιες) και των πατρόνων τους. 
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελληνισμός" μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας "ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ" 
 Ερώτηση του«Ε»: κ. Λάγιο πείτε μας πως ξεκίνησε ο εσωτερικός έλεγχος στο Σωματείο «Άγιος Κοσμάς» που όλοι πια γνωρίζουμε ότι με την απόφαση Δικαστηρίου διαλύθηκε και διατάχθηκε η διαγραφή του από το Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών;
Απάντηση: Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα. «Ε» για την στάση που κρατάει όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είναι η εφημερίδα που στέκεται με τόλμη απέναντι στo κατεστημένo  και στα διαπλεκόμενα που ταλανίζουν συνεχώς το χώρο μας.
Όπως και για πολλούς άλλους συμπατριώτες μας έτσι και για μένα ήταν μεγάλη τιμή να  συμμετάσχω σε ένα σχήμα που θα προωθούσε και θα διεκδικούσε τα δικαιώματα τον Βορειοηπειρωτών με αξιοπρέπεια, με παλμό και αγωνιστικότητα, με σεβασμό και ποιότητα στον αγώνα.
Στην πραγματικότητα όμως δεν συνέβαινε αυτό. Με παλιομοδίτικο πνεύμα και μεσαιωνικές μεθόδους γινόταν όλοι η οικονομική διαχείριση, όπως με ατράνταχτα  και αναμφισβήτητα στοιχεία αποδείχτηκε εκ τον υστέρων.  Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ομοσπονδίας εύκολα κάποιος διέκρινε, και απορώ με μερικούς που πέρασαν από εκεί τη αντανακλαστικά είχαν, ότι δεν υπήρχε διαφάνεια, ότι συνειδητά και επανειλημμένα  καταπατούσαν το καταστατικό. Κυριαρχούσε ένα πνεύμα φοβίας και υποταγής  που συνήθως  άφηνε ορφανή κάθε είδους ευθύνης, ηθικής και μη.  Μια ομάδα μελών του Δ.Σ που είχε και οικονομικές απολαβές, παραπληροφορούσε τον κόσμο. Μερικοί μάλιστα ακόμα σήμερα συνεχίζουν την προσπάθεια να  κουκουλώνουν και μειώνουν την σημασία  και την αξία των πραγματικών γεγονότων που σύμβαιναν. Κι αυτό το κάνουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι γίνονται συνένοχοι σε όλοι αυτή την σάπια κατάσταση. Χωρίς να τους βαρύνει η συνείδηση, χωρίς να υπολογίζουν τη ζημία που δημιουργούν στους κόλπους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, χωρίς να αντιλαμβάνονται ούτε τον δικό τους εξευτελισμό.
Η συνείδηση και ο χαρακτήρας μου δεν μου  επέτρεπαν να συμμετάσχω και ακόμη περισσότερο να σιωπήσω μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα που μέρα με τη μέρα διαπίστωνα. Δεν μπορούσα να γίνω ένας παραπάνω κρίκος στην αλυσίδα των διεφθαρμένων. Γι αυτό κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. βλέποντας τις συμπεριφορές του Προέδρου και κάποιων κολλητών του, ζητήσαμε να διεξαχθεί εσωτερικός έλεγχος στην Ομοσπονδία. 
Μετά πολλών εμποδίων και τρικλοποδιών ξεκινήσαμε τον εσωτερικό έλεγχο για να διαπιστώσουμε   ποια είναι η πραγματική κατάσταση, τι είναι λάθος  και στη συνέχεια να  προσπαθήσουμε  να τα διορθώσουμε. Αυτός και μόνο αυτός ήταν ο σκοπός που διεξήχθη ο εσωτερικός έλεγχος.
Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής πράξαμε αυτό που θα έκανε ο κάθε νοήμων και υπεύθυνος άνθρωπος που θα βρισκότανε στην θέση μας. Aυτό  θέλω να πιστεύω.
Από την πρώτη εβδομάδα (13/03/04) με δικοί μας παρέμβαση η ομοσπονδία άρχισε να κρατάει βιβλίο ταμείου το οποίο δεν υπήρχε καθόλου μέχρι τότε. Έτσι σήμερα εμείς έχουμε  την συνείδηση μας καθαρή ενώ κάποιους άλλους θα πρέπει  να  τους βαραίνει η συνείδηση  για την σιωπή, την πλήρη υποταγή  και την αδράνεια τους μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα της οικονομικής σπατάλης, του εμπαιγμού της κοινωνίας μας και της πατριδοκαπηλίας.
Αυτό που ξεκίνησε τώρα είναι μόνον η αρχή. Να ξέρουν ότι στη πορεία, όσοι λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο και έπραξαν τα ίδια, θα έρθει η στιγμή που θα λογοδοτήσουν.
Ερώτηση του «Ε»: Υπήρξε στη διάρκεια του ελέγχου αυτού, αντίδραση από τον κύκλο του κ. Ντούτση, για τα στοιχεία που ερευνούσε η ελεγκτική επιτροπή και η ΕΔΕ της  Νομαρχίας;
Απάντηση: Βεβαίως και υπήρχε αντίδραση. Με όλα τα μέσα που διαθέτανε προσπάθησαν να ρίξουν λάσπη πάνω μας. Θα ήθελα  εδώ να αναφέρω ότι σε άρθρο της εφημερίδας «Η φωνή του Βορειοηπειρώτη» από 09/02/2006 με επιμελητή και αρθρογράφο τον Τηλέμαχο Κώτσια, ο οποίος πρόχειρα, σκόπιμα και βιαστικά έβγάλε πορίσματα και συμπεράσματα χωρίς κανένα στοιχείο, έριξε για ακόμη μία φορά λάσπη και ταυτοχρόνως παραπληροφόρησε τον Βορειοηπειρωτικό κόσμο, λέγοντας ψέματα στους  αναγνώστες της εφημερίδας. Αναφέρει ότι εμείς ως ελεγκτική επιτροπή τρέξαμε στον εισαγγελέα και ότι η ενέργεια αυτή μας γύρισε μπούμερανγκ.
Του απαντάμε λοιπόν ότι βιάστηκε. ΤΩΡΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. Τώρα θα πρέπει και ο ίδιος να λογοδοτήσει  για χρήματα που πήρε από ταμείο της Ομοσπονδίας.
Γιατί λοιπόν, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, αναφέρει τον εισαγγελέα; Ενώ ο ίδιος στις 20/05/05 ήταν παρόν, όταν δηλώσαμε ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι θα απευθυνθούμε στην  Νομαρχία Αθηνών. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι κανένας  δεν μπορεί να βλάψει κανένα σωματείο όταν αυτό είναι νομότυπο και σέβεται το καταστατικό  τα μέλη του και εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο ιδρύεται γιατί αν δεχτούμε το τι λέει στο προαναφερόμενο άρθρο ο Τηλέμαχος Κώτσιας  θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η αναρχία και όχι η δημοκρατία και ο νόμος.  Ποίος είναι εκείνος που χωρίς στοιχεία και χωρίς να υπάρχουν πραγματικές συνθήκες μπορεί να καταφέρει να κλείσει κάποιο σωματείο. Όσο με αφορά, πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες σας, πως το συνοδεύω πάντοτε με ατράνταχτα στοιχεία σε αντίθεση με τον  αρθρογράφο που ανέλαβε να καθαρίσει την υπόθεση για λογαριασμό του ξαδέρφου του Χρ. Ντούτση.
 Ερώτηση του «Ε»: κ. Λάγιο  ποίες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσετε κατά των εσωτερικό έλεγχο που κάνατε εσείς αλλά και κατά την διάρκεια της ένορκης διοικητικής εξέτασης της νομικής υπηρεσίας της Υπερνομαρχίας μέχρι και την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου; 
Απάντηση: Η δυσκολίες πολλές. Θα αναφερθώ σε μερικές ενδεικτικά για να καταλάβουν και οι αναγνώστες ποιο ήταν το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου και υπό ποιες ελλείψεις (βασικές για έναν έλεγχο) φέραμε αυτό το αποτέλεσμα. Όταν διεξάγεται ένας εσωτερικός έλεγχος και πιστεύεις ότι είσαι εντάξει, όχι μόνον δεν βάζεις τρικλοποδιές και εμπόδια άλλα αρπάζεις την ευκαιρία να διευκολύνεις τον έλεγχο και  χρησιμοποιείς τα αποτελέσματα για να διορθώσεις τυχόν λάθη σου. ΦΩΤ/ΠΙΑ ΑΠΟ ΕΔΕ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΕΞΑΓ. ΕΛΕΓΧ. Σελ 6
Η επιτροπή αποτελούνταν από τέσσερα άτομα τους: Χρήστο Λάγιο, Αντώνη Βασίλη, Βασίλη Αντρικό και Ιπποκράτη Μήτση, ο οποίος με εξαίρεση την πρώτη μέρα, δεν παρουσιάστηκε καθόλου κατά την διεξαγωγή του ελέγχου για λόγους που δεν ξέραμε αλλά στην πορεία τους μάθαμε. Αυτή ήταν η πρώτη δυσκολία.. Δεύτερη μεγάλη δυσκολία ήταν η αδιαλλαξία και η χαρακτηρισμοί του Χρ. Ντούτση που δεν αρμόζουν σε άνθρωπο που θέλει να λέγεται εκπρόσωπος σωματείου. Και μόνον μια παραβίαση του καταστατικού να υπήρχε ή μόνον μία παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας θα έπρεπε ο ίδιος να είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί. Δεν το έπραξε όμως ούτε μετά από παράκληση που του έγινε από μια ομάδα μελών του Δ.Σ, κείμενων προς αυτόν.         
Τρίτη δυσκολία ήταν η ύπαρξη  ενός  σκληρού πυρήνα του Χρ. Ντούτση που δεν ήθελαν να ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος και που στη συνέχεια δεν παρουσιαζόταν στης συνεδριάσεις του  Δ.Σ κατά εντολή του «αφεντικού» τους, γιατί δεν μπορεί να είχαν ταυτόχρονα όλοι πυρετό, επιλεκτικά, την ίδια μέρα και ώρα, ή να έχουν ταυτόχρονα  πονόδοντο όταν ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τέταρτη δυσκολία ήταν η έλλειψη βιβλίων και παραστατικών η οποία έκανε ποιο δύσκολο το έργο της επιτροπής. ΦΩΤΟΤ. ΣΕΛ.3  Και ότι υπήρχε σε έγγραφο στα γραφεία το έκρυβε ο Χρ. Ντούτσης.
Πέμπτη δυσκολία ήταν η έλλειψη  πρόθεσης κάποιων ανθρώπων, που γνώριζαν καταστάσεις από παλαιότερη θητεία στα Δ.Σ. της ομοσπονδίας. Αυτοί όχι μόνον δεν  ήταν συνεργάσιμοι για να μας περιγράψουν καταστάσεις αλλά μας δυσκόλευαν το έργο κάνοντας ότι δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα.
Έκτη δυσκολία που την δημιουργούσε σκόπιμα ο Χρ. Ντούτση  ήταν το ότι ενώ από κοινού αποφασίσαμε να καλέσουμε τους προέδρους τον αδελφοτήτων για μια ενημέρωση  για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, έγινε ειδοποίηση για ημέρα Κυριακή  και από μόνος του  το ακυρώνει και ειδοποιεί για Παρασκευή,  επιλεκτικά μόνον κάποιους  της αρέσκειας του, πρόεδρους και μη, για να έχει το ακροατήριο που ήθελε και να ξεμπλέξει μια ώρα αρχύτερα  από αυτούς που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο  και να μην υποκύψουν στις πιέσεις. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να τους πείσουμε αλλά αυτοί είχαν  πάρει σαφή εντολή να  μην κατανοήσουν τίποτα από αυτά που ακούνε. Υπακούγανε τυφλά στα λεγόμενα του κ. Ντούτση και της παρέας του. Λες και εκεί μέσα υπήρχαν για να καλύπτουν τον κ. Ντούτση στις παρανομίες του και όχι να προσφέρουν στο Βορειοηπειρωτικό κίνημα. Αυτά ήταν  μόνιμα μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας για πολλά χρόνια. Τα περσότερα από αυτά δεν εκπροσωπούσαν καμιά αδελφότητα. Μόνη τους αποφασίζανε στο όνομα της αδελφότητας. Είχανε χρόνια να κάνουνε εκλογές στις αδελφότητες, αλλά κόπτονταν για τον κ. Ντούτση και προσπαθούσαν, όχι όλοι, να καλύψουν τις παρανομίες του. Αντιμετωπίσαμε και το κλείδωμα τον γραφείων από τον Μάρτιο 2004 όπου δεν είχε πρόσβαση ο Γενικός Γραμματέας και ο αντιπρόεδρος, σκεφτήκαμε ότι είχε ξεχειλίσει το ποτήρι. Αυτή την πράξη δεν την δεχότανε καμία ανθρώπινοι λογική. Το ευχαριστήθηκε όμως ιδιαίτερα ο Χρ. Ντούτση, γελούσε, λέγοντας και σε  άλλους για το κατόρθωμα αυτό. Μάταια όμως γιατί το ποτάμι δεν γύριζε πια πίσω. Το αποτέλεσμα όμως μετράει και είναι η ώρα να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται, με την δικαιοσύνη αλλά να μην ξεχνούν ότι πρέπει να επιστρέψουν όσοι παρανόμως και χωρείς τα απαιτούμενα παραστατικά πήραν χρήματα από το ταμείο του σωματείου, κατά παράβαση των άρθρων του καταστατικού και της κείμενης νομοθεσίας.  Ένας λόγος παραπάνω που θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στο ταμείο του συλλόγου τώρα, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου για την διάλυση της Ομοσπονδία, είναι γιατί το καταστατικό προβλέπει πως μετά τη διάλυση της Ομοσπονδίας, τα περιουσιακά στοιχεία της θα  διατεθούν για κοινωφελές σκοπό μέσω τον προξενικών αρχών η γίνεται κάποιο έργο υποδομής στη Βόρειο Ήπειρο.
Ερώτηση του «Ε»: Στην εκδίκαση της υπόθεσης, αν άκουσα καλά, ειπώθηκε από τον δικηγόρο του κ. Ντούτση ότι δεν έχει κάνει ποτέ φορολογική δήλωση η Ομοσπονδία γιατί δήθεν δεν έχει υποχρέωση. Αληθεύει αυτό;
Απάντηση: Ναι καλά ακούσατε. Ήταν άλλο ένα τρίκ  για να αποφύγουν την τσιμπίδα της δικαιοσύνης. Είναι  πολύ εύκολο να αποδειχτεί ότι κάθε έτος το συγκεκριμένο σωματείο έχει καταθέσει φορολογική δήλωση  είναι το έντυπο Φ-01 ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ. Δείτε τη φωτοτυπία του εντύπου που θα σας δώσω. Έχει την υπογραφή του Χ. Ντούτση και με παραλαβή από την εφορία και συνοδεύεται με αναλυτική κατάσταση εσόδων εξόδων. Μπορούν να βεβαιώσουν το αντίθετο η απάντηση είναι όχι.
Ερώτηση του «Ε»: Οι φορολογικές δηλώσεις που κατέθεσε η Ομοσπονδία συμφωνούν τα οικονομικά στοιχεία με αυτά που ανακάλυψε η ΕΔΕ της Υπερνομαρχίας;
Απάντηση: Καμία από της κατατιθέμενες φορολογικές δηλώσεις  δεν συμφωνεί με τα νούμερα που παρουσιάζει έστω και τώρα ο Χρ. Ντούτσης. Εδώ γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα:  Γιατί άλλα δήλωναν στην εφορία και άλλα ήταν στην πραγματικότητα; Το σχόλιο  δικό σας. Αυτό θα διευκρινισθεί από την εφορία όταν θα απευθυνθούμε εκεί.  Μάλιστα εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι για πολλά έτη συνέχεια πλήρωνε και πρόστιμο στη εφορεία το σωματείο γιατί καθυστερούσε να υποβάλει την δήλωση. Δεν προλαβαίνανε φαίνεται γιατί είχανε «πολύ δουλειά». Δεν πληρώνανε για την καθυστέρηση από τη τσέπη τους αλλά από  το ταμείο λες και έφταιγε το ταμείο, ενώ τα κονδύλια που παίρνανε τα διαθέτανε για γραφική ύλη, για  πολύ μεγάλους λογαριασμούς ΟΤΕ, παχιές μισθοδοσίες σε αντίθεση με το άρθρο 12 του καταστατικού το οποίο και προβλέπει ότι τα μέλη του Δ.Σ. και ο πρόεδρος κάνουν εθελοντική δουλειά, τιμητική και  άμισθη κλπ.
Ερώτηση του «Ε»: Κ. Λάγιο κατά όλη τη διάρκεια που ασχοληθήκατε με την Ομοσπονδία «Ο Άγιος Κοσμάς» πως είδατε τις προθέσεις του προέδρου της κ. Χρ. Ντούτση για να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα Βορειοηπειρωτικά Σωματεία;
Απάντηση:  Η  σχέσεις της ομοσπονδίας του Χρ. Ντούτση, γιατί στην πραγματικότητα σύμφωνα με τους χειρισμούς του Χρ. Ντούτση, πρόκειται περί ιδιωτικής εταιρείας, με άλλα σωματεία  ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Θα έλεγα πως ήταν και εχθρικές με μερικά σωματεία,  και ειδικότερα με παλαιότερα σωματεία που υπήρχαν πριν τον ερχομό του νέου κύματος των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα το 1990. Δεν γνωρίζω τι φοβούνταν ο Χρ. Ντούτσης και η παρέα του, αλλά υποθέτω ότι δεν είχαν ανάγκη την εμπειρία και τους αγώνες που κουβαλούσαν οι παλιότεροι σύλλογοι. Γιατί ενώ οι παλαιότεροι σύλλογοι είχαν πατριωτικούς σκοπούς ύπαρξης, οι σκοποί ύπαρξης της ομοσπονδίας του Χρ. Ντούτση δεν ήταν παρά ιδιοτελής.
Τα υπόλοιπα νεοϊδρυθέντα σωματεία τα βλέπανε ανταγωνιστικά, φοβούμενοι μήπως χάσουν τα προνόμια που είχαν αποχτήσει με τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα εκτός αν εξυπηρετούσαν άλλους αφανείς σκοπούς και είχαν αναλάβει τη διάλυση κάθε υγιούς σωματείου.
Ανύπαρκτες σχέσεις,  ανταγωνιστικές και με σκληρή δυσφήμιση και πόλεμο λάσπης εναντίον όλων των άλλων σε κάθε ευκαιρία που βρίσκανε  παρουσιάζοντας διαφορετικά άλλοθι κάθε φορά και για τον καθένα ξεχωριστά.
Ερώτηση του «Ε»: Πείτε μας κ. Λάγιο σύμφωνα με την ελεγκτική επιτροπή, αν τα μέχρι τώρα βήματα «κάθαρσης» έδωσαν αποτελέσματα. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα μετά και από το πόρισμα της Νομαρχίας, η οποία και βγάζει παράνομη την σημερινή διοίκηση της Ομοσπονδίας γιατί οι τελευταίες εκλογές δεν έγιναν όπως προβλέπει το καταστατικό.
Απάντηση:  Όπως είδατε και στο πόρισμα  μετά από ΕΔΕ της νομαρχίας  ο Χρ. Ντούτσης τελευταία κάλεσε Γενική Συνέλευση με άτομα της αρεσκείας του για να αφήσει τη σκυτάλη σε άτομα του δικού του περιβάλλοντος και των δικών του αντιλήψεων. Το παράνομο εκλεγμένο Δ.Σ   εκλήθη από το Χρ. Ντούτση για να κουκουλώσει  και να μπαλώσει την κατάσταση ως διορισμένα  πιστά παιδιά του. Εάν είχαν έστω και λίγη συνείδηση και πατριωτική ευθύνη πάνω τους το πιο λογικό θα ήταν, ενώ ήξεραν ότι ήταν σε εξέλιξη  η Ε.Δ.Ε  από την νομαρχία, να περιμένουν τα αποτελέσματα,  να τα αξιολογήσουν και μετά να πράξουν. Όπως και στο παρελθόν έτσι και σε αυτή την συνέλευση  κάλεσαν και έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία αδελφότητες που είτε ήταν είτε δεν ήταν μέλη της Ομοσπονδίας. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος αδελφότητες που δεν είχαν πάρει ούτε έγκριση από το πρωτοδικείο π.χ. αδελφότητα Λουψατιού. Δηλαδή οι αρχαιρεσίες αυτές ήταν  μπείτε σκύλοι αλέστε. Δεν συμπλήρωναν ούτε του στοιχειώδεις κανόνες όπως π.χ. υπήρχε ένας κανόνας εσωτερικής λειτουργίας που όριζε ότι από τους Αγίους Σαράντα έπρεπε να έπαιρναν μέρος τουλάχιστον οκτώ άτομα στο Δ.Σ. Στις αρχαιρεσίες αυτές με το ζόρι έγιναν 5 και μοίρασαν την τράπουλα για τους Νομούς Δελβίνου και Αγίων Σαράντα. Εκλογές τέτοιου είδους δεν έχω ξαναδεί και ούτε έχω  ξανακούσει. Σε αντίθεση με το άρθρο 5 ----- φωτοτυπία σελ. 24 έκθεσης  Νομαρχίας
Ερώτηση του «Ε»: Στην απόφαση του Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών κάποιοι πρόεδροι αδελφοτήτων έκαναν παρέμβαση υπέρ της Ομοσπονδίας η οποία και απορρίφθηκε. Γνώριζαν αυτές η αδελφότητες το πόρισμα της Υπερνομαρχίας;
Απάντηση:  Όπως προκύπτει και από την απόφαση 4789/2007 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κάποιοι πρόεδροι αδελφοτήτων τα ονόματα των οποίων διακρίνονται στην ποιο κάτω φωτοτυπία χωρίς να ενημερώσουν τα μέλη τους και τα Δ.Σ των αδελφοτήτων που εκπροσωπούν μετά από το πόρισμα της ΕΔΕ της νομαρχίας και την επίδοση του στο παράνομο Δ.Σ. έχουν συναινέσει   σε μια  πρόσθετη παρέμβαση η οποία και απορρίφτηκε από το Πρωτοδικείο. Αυτό όπλισε με οργή  και φορτίζει ακόμα περισσότερο και σήμερα το κλίμα οργής. Οι αδελφότητες αυτές που έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν εξηγήσεις για την πράξη αυτή του προέδρου τους, χωρίς να έχει έγκριση από την συνέλευση και χωρίς πρώτα να ενημερώσει με λεπτομέρεια για το τι συμβαίνει  και ποίο είναι το πόρισμα της νομαρχίας. Περιμένουμε με υπομονή επιστολές για όσους νομίζουν και θέλουν να εκφράσουν την άποψη τους και την συμπαράσταση τους  για αυτά που συμβαίνουν και θα είμαστε δίπλα τους αν χρειαστούν την βοήθεια μας.  Εάν τέτοια φαινόμενα εκφράζουν κάποιους και θέλουν αυτού του είδους σωματεία  εγώ πιστεύω ότι τέτοιες καταστάσεις δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η Βόρειος Ήπειρος αλλά και εμείς οι Βορειοηπειρώτες  δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιους πατριδοκάπηλους.  Νομίζω  ότι μπορούμε και είναι η ώρα να τους βάλουμε στη θέση που τους ανήκει.
Ευχαριστώ  για την τιμή που μου κάνατε και μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για πράγματα τα οποία αφορούν όλους μας, αλλά οι περισσότεροι αδιαφορούν και δεν γνωρίζουν!
ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Σε εκτέλεση της υπ’ αριθμού 34467/12-07-2005 εντολή της Νομικής Υπηρεσίας της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς, οι κυρίες Μ. Λαμπρογιώργου και Σ. Παπακωνσταντίνου επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ομοσπονδίας «Ο Άγιος Κοσμάς» και πραγματοποίησαν  έλεγχο των βιβλίων και στοιχείων αυτής των τελευταίων ετών, ήτοι για το χρονικό διάστημα 7/04/1997 έως 31/12/2005.  Το πόρισμα του ελέγχου έχει ως εξής:
Α.  ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Από τον έλεγχο των βιβλίων της ομοσπονδίας διαπιστώθηκε ότι, από την ημερομηνία ίδρυσής της μέχρι και την 31-12-2005 τουλάχιστον δεν τηρήθηκαν σε καμία περίπτωση τα οριζόμενα στο καταστατικό και την κείμενη νομοθεσία.
Ο τρόπος τήρησης των βιβλίων δεν επιτρέπει το σωστό έλεγχο. Παρατηρήθηκαν θεσμικές και οικονομικές παραβάσεις όπως αυτές αναλύονται κατωτέρω.
Ειδικότερα σημειώνουμε ότι: ο τρόπος τήρησης των βιβλίων της ομοσπονδίας δεν επιτρέπει το σωστό έλεγχο και την διεξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος. Η επιτροπή ωστόσο αποφάσισε να μπει στη διαδικασία ελέγχου και να μελετήσει τα υπάρχοντα στοιχεία αφενός για λόγους δεοντολογίας αφετέρου διότι ο καταγγελλόμενος πρόεδρος κ. Χ. Ντούτσης επίμονα επικαλέστηκε λόγους άγνοιας για τις «παρατυπίες» και όχι σκοπιμότητας. Κατόπιν των ανωτέρω το πόρισμα του ελέγχου έχει ως εξής:
 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
 Από τον έλεγχο των οικονομικών προέκυψαν βάσιμες ενδείξεις για φορολογικές και άλλες παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, για περαιτέρω έλεγχο των οποίων, αρμόδια είναι η οικεία Δ.Ο.Υ.
 Οικονομικό έτος 1997
 Καταχωρήθηκαν στο βιβλίο εσόδων-εξόδων αποδείξεις είσπραξης με α/α/ 1-459. εισπράχθηκαν κατά παράβαση του Άρθρου 3 του καταστατικού συνολικά 1.329.500 δραχμές για χορήγηση «Βεβαιώσεως περί έγκυρων στοιχείων ταυτότητος» σε πολίτες Βορειοηπειρώτες. Δεδομένου ότι οι αποδείξεις είσπραξης δεν είναι θεωρημένες, δεν ελέγχεται το πλήθος αυτών ούτε το συνολικό έσοδο. Χορηγήθηκαν κατά παράβαση του άρθρου 12 του καταστατικού μισθοί σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήτοι 333.750 δραχμές στον Πρόεδρο κ. Χ. Ντούτση και 273.750 χιλιάδες δραχμές στον ταμεία κ. Χ Φώτο. Επίσης χορηγήθηκαν συνολικά 300.000 χιλιάδες δραχμές, αμοιβή στους συνεργάτες για την έκδοση εφημερίδας κ.κ. Δράζιο Λ. Και Χ. Τσιάκουλη χωρίς την έγκριση του Αρμοδίου οργάνου, χωρίς την υπογραφή σχετικής Σύμβασης και χωρίς αποδεικτικό. (Δελτίο παροχής Υπηρεσιών).
 Οικονομικό έτος 1998
 Καταχωρήθηκαν αποδείξεις με α/α 460-746 και 751-833. δεν βρέθηκαν οι αποδείξεις που φέρουν α/α 747, 748, 749 και 750. Εισπράχθηκαν συνολικά 973.000 χιλιάδες δραχμές για την χορήγηση βεβαιώσεων ταυτότητας και χορηγήθηκαν χωρίς νόμιμη απόφαση και παραστατικά 580.000 δραχμές στους προαναφερθέντες συνεργάτες (συντάκτες) για την έκδοση εφημερίδας κκ Λ. Δράζιου και Χ. Τσιάκουλη. Επίσης καταχωρήθηκε ως οφειλόμενη μισθοδοσία στον κ. Χ. Ντούτση 666.000 χιλιάδες δραχμές και στον κύριο Χ. Φώτου 66.000 χιλιάδες δραχμές. Χωρίς αριθμό παραστατικού και χωρίς ημερομηνία σε τυχαία σελίδα και άναρχα ως η συνήθης τακτική είναι καταχωρημένα έσοδα 350.000 δραχμές συνολικά από 15 κοινότητες για την ενίσχυση της πορείας και 1.736.000 δραχμές από τις ίδιες και πλέον κοινότητες ως αμοιβή στην Ομοσπονδία η οποία ανέλαβε να καταγράψει τον Βορειοηπειρωτικό πληθυσμό στην Ελλάδα. και αυτή η πράξη στερείτε νόμιμης απόφασης. Τέλος «συμπληρωματικά στη σελίδα εσόδων» με αριθμό απόδειξης 834/28-12-98 καταχωρείται ως «έσοδα από λεωφορεία» το ποσό των 1.700.000 εκατομμύρια δραχμές. Όπως προφορικά μας εξήγησε ο Πρόεδρος κ. Χ. Ντούτσης πρόκειται για «πλεόνασμα» ενός ακόμη ποσού που έλαβε από άδηλους πόρους του Υπουργείου Εξωτερικών ως επιχορήγηση προκειμένου να μισθώσει λεωφορεία και να μεταφέρει τους ενδιαφερόμενους πολίτες στην Αλβανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στα βιβλία της Ομοσπονδίας δεν καταχωρήθηκε ούτε η είσπραξη ούτε η καταβολή του ποσού, πολύ δε περισσότερο δε γίνεται ανάλυση της δαπάνης. Πόσα και ποια λεωφορεία χρησιμοποιήθηκαν, πόσα άτομα μεταφέρθηκαν όπως θα προέκυπτε από τον έλεγχο  εισόδου-εξόδου στη χώρα, ώστε να είναι πραγματοποιήσιμος ο έλεγχος της νόμιμης διαχείρισης του ποσού, το συνολικό ύψος του οποίου επίσης δε μας έγινε γνωστό.
 Οικονομικό έτος 1999
 Καταχωρήθηκαν αποδείξεις είσπραξης με α/α 1-54 και 75-94 για το χρονικό διάστημα 5/1-16/7/99. οι αποδείξεις με αριθμό 55/24-5-99, 56/30-6-99, 57/15-7-99, 58/29-9-99 και 59/23-9-99 καταχωρήθηκαν εμβόλιμες και αφορούν αναλήψεις μετρητών από τη Γ.Γ. Απόδημου  Ελληνισμού (1.000.000 δραχμές) και από μη περιγραφόμενο τραπεζικό λογαριασμό (640.000 δραχμές). Σημειώνεται ότι οι αναλήψεις δεν πραγματοποιήθηκαν από τον ταμεία αλλά από τον Πρόεδρο Χ. Ντούτση και τον κ. Κ. Κώτσια. Οι αποδείξεις με αριθμό 60-74 δεν ευρέθησαν. Στη συνέχεια και για το διάστημα 13/10-30/12/99 καταχωρήθηκαν αποδείξεις με α/α 1-38 χωρίς αρίθμηση νέας σειράς. Σημειώνεται ακόμη ότι στην ίδια σελίδα χρονικής σειράς είναι καταχωρημένο έσοδο 1.000.000 δραχμές με τη λέξη «ΔΙΑΦΟΡΑ» χωρίς αριθμό παραστατικού. Όπως προφορικά μας εξήγησε ο Πρόεδρος  κ. Χ. Ντούτσης πρόκειται επίσης για «πλεόνασμα» ποσού που έλαβε από το Υπουργείο Εξωτερικών ως επιχορήγηση προκειμένου να μισθώσει λεωφορεία και να μεταφέρει τους ενδιαφερόμενους πολίτες στην Αλβανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στα βιβλία της Ομοσπονδίας δεν καταχωρήθηκε ούτε η είσπραξη ούτε η καταβολή του ποσού πολύ δε περισσότερο δεν γίνεται ανάλυση της δαπάνης. Τέλος κατεβλήθησαν χωρίς παραστατικά, στον κ. Χ. Τσιάκουλη 250.000 δραχμές και καταχωρήθηκαν ως οφειλόμενες αποδοχές τα ποσά των 385.000 δραχμών στον Πρόεδρο Χ. Ντούτση και 35.000 δραχμές στον ταμεία κ. Χ. Φώτο.  
 Οικονομικό έτος 2000
 Το έτος 2000 η Ομοσπονδία χρηματοδοτήθηκε από τη Γεν. Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού Με 9.500.000 δραχμές. Εισέπραξε ακόμη 423.000 δραχμές ως κέρδος από την πραγματοποίηση του εθιμοτυπικού χορού και την κοπή της πίττας. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για τη διακίνηση των εισιτηρίων και τη διαχείριση των εξόδων και εσόδων αυτής της εκδήλωσης ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος της πιστότητας του προαναφερθέντος ποσού. Για τα έτη 1997 έως 1999, αν και γίνεται αναφορά στα πρακτικά για την πραγματοποίηση ανάλογης γιορτής δεν έγινε καμιά είσπραξη. Εκτός των ανωτέρω η Ομοσπονδία εισέπραξε ακόμη χωρίς παραστατικά, το ποσό των 500.000 δραχμές ως άτοκο δάνειο από τον κ. Αθ. Νάκα, το ποσό των 245.000 δραχμές από την έκδοση βεβαιώσεων και τους συνδρομητές της εφημερίδας καθώς και 1.800.000 δραχμές μετρητά ανάληψη από τον λογαριασμό 040/66989-27 Ε.Τ.Ε. Έτσι τα έσοδα της κατά το έτος 2000 ανήλθαν σε 12. 572.000 δραχμές. Εξ’ αυτών το ποσό των 5.452.733 δραχμές δαπανήθηκε για τα συνήθη έξοδα της ομοσπονδίας, όπως ενοίκια κοινόχρηστα 1.327.323 δραχμές, τηλεφωνικοί λογαριασμοί 597.400 δραχμές, έξοδα γραφείου 358.000 δραχμές, έξοδα έκδοσης εφημερίδας 1.245.000 δραχμές, μισθοί συνεργατών εφημερίδας 300.000 δραχμές κ.λ.π. έξοδα. Επιπλέον αυτών καταβλήθηκαν χωρίς απόφαση αρμοδίου οργάνου, και χωρίς υπογραφή συμβάσεων τα παρακάτω ποσά:
Χωρίς παραστατικά.
(Η περιγραφή έχει ως παρατίθεται σε ιδιόχειρες καταστάσεις του προέδρου. Η καταχώρηση στα βιβλία έγινε συγκεντρωτικά με την αιτιολογία «έξοδα με μεγάλες αποδείξεις»).
Ποσό 50.000 δρχ. στον  Γιώργο Νόνη για ταξίδι Αθήνα-Κακαβιά.
Ποσό 90.000 δρχ. στο Δήμο Ντέντε για πρόβες με την Ορχήστρα.
Ποσό 150.000 δρχ. στο Λευτέρη Γκίκα για συνοδευτική ορχήστρα στην κοπή πίττας.
Ποσό 45.000 δρχ. στην τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Στεφάνου.
Ποσό 30.000 δρχ. στο Γιώργο Μπεϊζάτη για την ενοικίαση παιδικών στολών.   
Ποσό 30.000 δρχ. στην Κατίνα Ρούιζου την ενδυματολόγο του ομίλου.
Ποσό 75.000 δρχ στο Γιώργο Νόνη για το οδοιπορικό Αργυρόκαστρο-Τίρανα.
Ποσό 215.000 δρχ. στον Α. Μουράτη και στο Μάκη Πάντα για την ενοικίαση λεωφορείων.
Ποσό 65.000 δρχ. για βιντεοσκόπηση στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ποσό 2.000.000 δρχ. στους καλλιτέχνες για τα έργα. Για το ποσό αυτό μας ενημέρωσε προφορικά ο κ. Χ. Ντούτσης ότι κατεβλήθη για την αγορά έργων τέχνης, τα οποία στη συνέχεια δωρίστηκαν στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Για τη δαπάνη και την παράδοση των έργων, δεν υπάρχει κανένα παραστατικό.
Ποσό 300.000 δρχ. στον αρχισυντάκτη Σπύρο Τζια.
Ποσό 81.000 δρχ. στο Αναστάσιο Μουράτη για την ταξινόμηση και την ταχυδρόμηση εφημερίδας.
Ποσό 49.000 δρχ. στην Ευαγγελία Μωϋση για την ταξινόμηση και την ταχυδρόμηση εφημερίδας.
Ποσό 85.000 δρχ. στο Γιάννη Μαγκλάρα για την ορχήστρα και τις πρόβες.
Ποσό 248.000 δρχ. στη Λίνα Πάσχου για την προετοιμασία έκθεσης και τη Γραμματειακή Υποστήριξη.
Ποσό 156.000 δρχ. στη Άννα Γκατσούρη για την έκθεση και την προετοιμασία της.
Ποσό 50.000 δρχ. στο Μιλτιάδη Γκουβέλη για ένα ταξίδι για το μνημόσυνο.
Ποσό 35.000 δρχ. στην Ιουλιέτα Τσίγκα ως Γραμματέας Γραφείου.
Ποσό 40.000 δρχ. στη Βασιλική Νόνη για τοιχοκόλληση αφισών.
Ποσό 20.000 δρχ. στο Χρήστο Ζώκο για τοιχοκόλληση αφισών.
Ποσό 30.000 δρχ. στο Δημήτρη Πανταζή για τα καπέλα του συγκροτήματος.
Ποσό 50.000 δρχ. στο Σπύρο Μάστορα για την ορχήστρα και την παρουσίαση βιβλίων.
Ποσό 45.000 δρχ. στον Αναστάση Μπάρκα.
Ποσό 150.000 δρχ. στη Μάρθα Μπάρκα τη Γραμματέα του γραφείου.
Ποσό 75.000 δρχ. στο Μάρκο Αναγνώστου για την προετοιμασία βιντεοσκόπησης.
Ποσό 30.000 δρχ. στο Βαγγέλη Ζώη για το ταξίδι Κακαβιά-Εξαμίλια
Ποσό 170.000 δρχ. στο Βλάχο Θέμη για την ενοικίαση αίθουσας.
Ποσό 50.000 δρχ. στο Σπύρο Μάστορα για την ορχήστρα στην Κομοτηνή.
Ποσό 39.300 δρχ. για φαγητό Δ.Σ.
Ποσό 38.850 δρχ. για φαγητό Δ.Σ.
Ποσό 25.000 δρχ. για την ενοικίαση Πανηπειρωτικής αίθουσας.
Ποσό 10.200 δρχ. για έξοδα χορευτικού.
Ποσό 70.000 δρχ. για το οποίο δεν βρέθηκε απόδειξη.
Ποσό 14.350 δρχ. για διαφημίσεις στην Αμερική.
Ποσό 11.475 για ημερολόγια, βιβλία και για την Αμερική.
Ποσό 94.400 δρχ. για αφίσες του Γκρουπ.
Ποσό 70.000 δρχ. στο κ. Φώτο για φωτογραφίες από την εκδήλωση.
 Με παραστατικά:
Ποσό 35.000 δρχ. στο Γιώργο Νόνη για την ενοικίαση στολών-νυφικών.
Ποσό 84.000 δρχ. στο «Χρυσό Ελάφι» για ηχοσυστήματα στη κοπή πίττας.
Ποσό 59.000 δρχ. στο τυπογραφείο για προσκλήσεις και κάρτες.
Ποσό 200.000 δρχ. για ηχητικά στο γήπεδο Σπόρτιγκ και στο Λ. Χατζή.
Ποσό 25.000 δρχ. για ενοικίαση αίθουσας Πανηπειρωτικής.
Ποσό 100.000 δρχ. για ενοικίαση αίθουσας Ποντίων.
Ποσό 376.000 δρχ. για ταχυδρόμηση ειδών έκθεσης στην Αμερική.
Ποσό 1.416.000 δρχ. για ηχητικά φωτιστικά στο Κατράκειο.
Ποσό 500.000 δρχ. για ενοικίαση Σπόρτιγκ.
Ποσό 696.000 δρχ. για στολές αγοριών του χορευτικού.
Ποσό 180.936 δρχ. για την OLYMPIC.
 Οικονομικό έτος 2001
 Το έτος 2001 καταχωρήθηκαν αποδείξεις είσπραξης με α/α 1-56 συνολικών εσόδων 1.051.000 δρχ. και έξοδα συνολικού ποσού 1.853.000 δραχμές.
Στην επόμενη σελίδα χωρίς περιγραφή παραστατικού είναι καταχωρημένα ως οφειλές της Ομοσπονδίας λόγω δανειοδότησής της, τα κατωτέρα ποσά:
Από: Τάσο Καραμάνη            100.000 δρχ.
         Μάρθα Μπάρκα             300.000 δρχ.
        Έλλη Τεπελένα               230.000 δρχ.
        Χρήστο Φώτο                 350.000 δρχ.
        Γ. Κωστόπουλο              600.000 δρχ.
        Ιπποκράτη Μητση         1.000.000 δρχ.
       Τηλέμαχο Κώτσια         1.000.000 δρχ.
       Χρήστο Τσιάκουλη         150.000 δρχ.
       Σπύρο Τζια                       200.000 δρχ.
      Χρήστο Ντούτση            1.240.000 δρχ.   
 Οικονομικό έτος 2002-2003
 Οι εγγραφές εσόδων-εξόδων για τα οικονομικά έτη 2002-2003 καταχωρούνται, ακυρώνονται, επαναλαμβάνονται και η παρακολούθηση τους δεν είναι ασφαλής. Από την συνολική εικόνα προκύπτει ότι για το διάστημα 1/1/2002-30/4/2004 η ομοσπονδία εισέπραξε 30.086,83 ευρώ. Εκ των οποίων τα 14.000,00 ευρώ από τη Γ.Γ.Α.Ε. τα 2.050,00 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και το υπόλοιπο ποσό από τις συνήθεις δραστηριότητες. Εξάλλου τα έξοδα ανέρχονται σε 29.276,00 ευρώ και το υπόλοιπο ταμείου σε 810,00 ευρώ. Μεταξύ των εξόδων τα οποία κατά πάγια τακτική απεικονίζονται συγκεντρωτικά (π.χ. πληρωμές ΜΠΛΟΚ 1 12.272,00 ευρώ) και ύστερα από δειγματολογικό έλεγχο των παραστατικών διαπιστώσαμε ότι κατεβλήθησαν τα παρακάτω ποσά.
Απόδειξη Ν.7/14-4-03:  300,00 ευρώ στον κ. Τ. Κώτσια ως αμοιβή για τη σύνταξη της εφημερίδας χωρίς τιμολόγιο.
Απόδειξη Ν.11/15-4-03:  3.000,00 ευρώ στον κ. Ιπ. Μήτση για εξόφληση δανείου από το 2001. χωρίς παραστατικό δανείου και χωρίς τιμολόγιο της δαπάνης που καλύφθηκε από το δάνειο.
Απόδειξη Ν.12/15-4-03: 1.750,00 ευρώ στον κ. Ντούτση για εξόφληση παλιάς οφειλής στο τυπογραφείο χωρίς τιμολόγιο.
Απόδειξη Ν. 14/15-4-03: 2.000,00 ευρώ στον κ. Ντούτση για πληρωμή «παλαιών οφειλών» χωρίς παραστατικά.
Απόδειξη Ν. 16/18-4-03: 600,00 ευρώ στον κ. Κίτσο Φώτη εξόφληση δανείου χωρίς παραστατικά.
Απόδειξη Ν. 31/23-6-03: στον κ. Ντούτση για εισιτήρια. Χωρίς απόφαση και παραστατικά.
Απόδειξη Ν.32/23-6-03: 200,00 ευρώ στον Τηλέμαχο Κώτσια ως αμοιβή για τη σύνταξη της εφημερίδας, χωρίς Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Απόδειξη Ν.9/15-4-2003: 420,00 ευρώ στον κ. Χρήστο Ντούτση ως αμοιβή για προσφερόμενες υπηρεσίες χωρίς παραστατικά.
Κατεβλήθησαν ακόμη 2.918,00 ευρώ για την πραγματοποίηση πολιτιστικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. Για το ποσό αυτό εκδόθηκαν τα νόμιμα παραστατικά αλλά δεν υπάρχει προηγούμενη έγκριση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
 Οικονομικό έτος 2004-2005
 Οι εισπράξεις της Ομοσπονδίας από τις συνήθεις πηγές για το διάστημα  1/4/2004-30/6/2005 που είναι καταχωρημένες στο βιβλίο ανέρχονται συνολικά σε 1.694,00 Ευρώ. Εισέπραξε επίσης το ποσό των 9.750,00 Ευρώ από επιδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε και για το οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Εξ’ αυτών κατεβλήθησαν 3.150,00 στον κ. Τηλέμαχο Κώτσια και 4.600,00 στον κ. Τριαντάφυλλο Κουτσικούρη για εξόφληση δανείου χωρίς παραστατικά.
Ενδιάμεσα στις σελίδες του βιβλίου και για τα έτη 2002-2003 είναι καταχωρημένα «έξοδα από προγράμματα». Όπως προφορικά ενημερωθήκαμε- στα πρακτικά γίνεται μικρή αναφορά, η Ομοσπονδία συμμετείχε σε δύο οικονομικά προγράμματα επιδοτούμενα από το Υπουργείο Απασχόλησης για την παροχή υποστηρικτών και συνοδευτικών υπηρεσιών.
Ειδικότερα πρόκειται για:
Α) Το πρόγραμμα «Παροχή Υποστηρικτικών και Συνοδευτικών Υπηρεσιών Αρ. Πρωτ. Σχεδίου δράσης 15683/21-12-01» και το οποίο υλοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Ποντίων «ΝΟΣΤΟΣ ΕΚΠΟΣΠΟ» και στο οποίο η ομοσπονδία «Άγιος Κοσμάς» συμμετείχε με ποσοστό 25% επί συνολικού προϋπολογισμού 586.940,57 ευρώ. Από τη συμμετοχή αυτή  χρηματοδοτήθηκε με 105.648,29 ευρώ.
Β) Το πρόγραμμα «EQUAL - Καταπολέμηση για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία στα Μ.Μ.Ε.» το οποίο υλοποιήθηκε από το ΚΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Λάρισα και η ομοσπονδία χρηματοδοτήθηκε με 50.000.00 ευρώ κατά δήλωση του Πρόεδρου Χ. Ντούτση. Τα ποσά αυτά ουδέποτε καταχωρήθηκαν στα βιβλία της Ομοσπονδίας. Καταχωρήθηκε μόνο το ποσό των 9.750,00 ευρώ το οποίο αμέσως κατεβλήθη σε τρίτους χωρίς παραστατικά και ένα μέρος δαπανών οι οποίες καλύφθηκαν από αυτή την πηγή εσόδων. Ο κ. Ντούτσης το διαχειρίστηκε προσωπικά κατά παράβαση της δεοντολογίας, των όρων του καταστατικού και της κείμενης νομοθεσίας.
Στο σχετικό ερώτημα, μας επέδειξε άτυπο ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών που αφορά στη διαχείριση του ως άνω Α) Προγράμματος ήτοι ποσού 105.648,29 ευρώ. Από τα στοιχεία του ισοζυγίου προκύπτει ότι  από το παραπάνω ποσό, 65.000,00 ευρώ κατεβλήθησαν ως αμοιβές συνεργατών εκ των οποίων
ο Πρόεδρος κ. Ντούτσης με την ιδιότητα MEDIATOR έλαβε 18.000,00 ευρώ.
4.105,00 ευρώ κατεβλήθησαν για την εξόφληση λογαριασμών ΟΤΕ.
8.136,00 ευρώ κατεβλήθησαν για την εξόφληση ενοικίου και κοινοχρήστων.
7.399,00 ευρώ κατεβλήθησαν για την επισκευή των γραφείων.
15.000,00 ευρώ κατεβλήθησαν ως έξοδα προβολής και διαφήμισης
56.000,00 ευρώ κατεβλήθησαν για γραφική ύλη.