Συνεχίζεται η αγανάκτηση των αγανακτισμένων

Φωτογραφίες της "Κάτοψης" έκαναν τον γύρο του κόσμου. Δείτε στιγμιότυπα από τους αγανακτισμένους
Φωτογραφίες της "Κάτοψης" από τη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος, έκαναν το γύρο του κόσμου, μέσω διεθνών φωτοειδησεογραφικών πρακτορείων. Στο μεταξύ   χαρακτηριστικά κινήματος αποκτούν πλέον οι αυθόρμητες διαδηλώσεις "αγανακτισμένων" στο Σύνταγμα. Μια πρωτοφανής λαοθάλασσα πλημμύρισε χθες την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας στη μεγαλύτερη ειρηνική διαδήλωση των τελευταίων χρόνων.
"Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω" είναι το κεντρικό σύνθημα των "αγανακτισμένων", που επιμένουν να φωνάζουν ρυθμικά υψώνοντας τα χέρια τους. Όπως και να 'χει, οι "αγανακτισμένοι" οργανώνονται. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή στις 13 ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί πάνω στην πλατεία για την καθαριότητα, την περιφρούρηση, τη γραμματειακή, νομική και τεχνική υποστήριξη κλπ. Οι συμμετέχοντες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, που πριν από την προηγούμενη Τετάρτη δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, μοιράζουν βάρδιες έτσι ώστε στην "κατάληψη" της πλατείας να υπάρχει πάντα κόσμος που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Η ομάδα σίτισης συγκεντρώνει φαγητό από δωρεές, ενώ γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες έχουν στήσει μία σκηνή-ιατρείο για να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Περίπου 50 σκηνές έχουν ήδη στηθεί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και πολλοί είναι αυτοί που διανυκτερεύουν κάθε βράδυ εκεί. Εχει συσταθεί επίσης ομάδα εξόρμησης για τη διανομή φυλλαδίων, καθώς και ομάδα μεταφραστών για τα κείμενα της λαϊκής συνέλευσης η οποία συνεχίζει να πραγματοποιείται κάθε βράδυ πάνω στην πλατεία. Το πρώτο ψήφισμά της έβγαλε η λαϊκή συνέλευση των "Αγανακτισμένων" στην πλατεία Συντάγματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας". Οι "Αγανακτισμένοι" καλούν όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να διαδηλώνουν μέχρι το Σύνταγμα και μετά να παραμένουν στην πλατεία. "Καλούμε όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας" τονίζει η λαϊκή συνέλευση. Τη συμπαράστασή του στους αγανακτισμένους πολίτες που συγκεντρώνονται στις πλατείες όλης της χώρας εκφράζει με επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος ζητά να φύγει η κυβέρνηση και να οδηγηθούν στη φυλακή οι πολιτικοί που υπέγραψαν το μνημόνιο. "Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία", επισημαίνει στην επιστολή του. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητά επίσης τη συστράτευση όλων των ευρωπαϊκών λαών δίπλα στους Έλληνες, όχι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης ή του σεβασμού στην Ιστορία της χώρας μας, αλλά επειδή μακροπρόθεσμα θα κληθούν και οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα. "Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στον βωμό του Χρέους και των Τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων. Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς".