ΚΑΚΑ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ

Μεγάλη απογοήτευση της πλειοψηφίας των πολιτών  από τη σημερινή οικονομική κατάσταση που οδηγεί σε αδιέξοδα την κοινωνία, καταγράφεται καθημερινά.Δεν είναι μόνο η απεργία των φορτηγών, που έχει δημιουργήσει ελλείψεις στην τοπική οικονομία.Είναι το ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δεν αγοράζει, και κατά συνέπεια,
δεν κινείται η αγορά. Και το κυριότερο υπάρχει άπνοια στις επενδύσεις.Επιπλέον το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται σε διπλάσια τιμή, η ΔΕΗ θα έχει τιμολόγιο αυξημένο κατά 50%, τα μαγαζιά κλείνουν σωρηδόν, οι νέοι βρίσκονται σε ανεργία, χωρίς ελπίδα.Την ίδια ώρα, διακεκριμένοι οικονομολόγοι δηλώνουν: «Τα μέτρα σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται σήμερα θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια βαθύτατη ύφεση, αν όχι κρίση διαρκείας. Και αυτό δεν θα βοηθήσει καν στην εξισορρόπηση του κρατικού προϋπολογισμού, εφόσον τα φορολογικά έσοδα σταματήσουν».
«ΣΤΟΠ» ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κι ενώ μέσα σ’ αυτό το απαισιόδοξο κλίμα θα μπορούσε ο τόπος να βοηθηθεί από τις επενδύσεις, (όχι τις μεγάλες, αλλά τις μικρομεσαίες), παρατηρείται στον τομέα αυτό στασιμότητα.Για να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση, χρειάζεται να λιώσει τα παπούτσια του , κυριολεκτικά,  σε ατελείωτο πήγαιν’ έλα στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.Και αυτό,  προκειμένου να συλλέξει τις απαραίτητες υπογραφές και να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.Το καθεστώς για την ίδρυση μιας επιχείρησης είναι ασφυκτικό.Απαιτούνται, ανάλογα με το είδος της εταιρίας, από 7 έως 75 (!) πιστοποιητικά.
Για παράδειγμα για τη σύσταση μιας εταιρίας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) απαιτούνται 26 δικαιολογητικά, αναμονή τριάντα έξι έως 50 ημερών προκειμένου να εγκριθεί η λειτουργία της και καταβολή 1.610 ευρώ!Όμως στην Ευρώπη  ο μέσος όρος αναμονής δεν ξεπερνά τις τρεις εργάσιμες ημέρες, ενώ το κόστος δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ!Το βέβαιο είναι ότι η ατελείωτη χαρτούρα, μαζί με την έλλειψη χρημάτων,  αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.Ουσιαστικά «θάβεται» η επιχειρηματική δραστηριότητα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς κορμούς της Ηπειρωτικής οικονομίας.

ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Σύμφωνα με επίσημης πηγές, η γραφειοκρατία στοιχίζει ετησίως περίπου 9 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα 7% του ΑΕΠ. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει ατονήσει αν δεν έχει ανακοπεί  η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και απλοποίησης των διοικητικών πράξεων.

ΚΑΚΑ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ
Το χειρότερο στην υπόθεση είναι ότι δεν διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης.Γι’ αυτό επείγον είναι να γίνει κάτι, γιατί θα είναι αργά όταν την Άνοιξη του 2011, καταλάβουμε ότι με τη σημερινή διαχείριση της κρίσης η Ελλάδα βουλιάζει αντί να αλλάξει.