ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Η Ρουμανία ζητά την αναγνώριση των Ελληνοβλάχων της Αλβανίας ως Ρουμάνων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρουμανίας Trajan Basescou, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ζήτησε να θεωρηθούν Ρουμάνικης καταγωγής.
Ωστόσο η Ρουμάνικη απαίτηση εξυπηρετεί τα Τίρανα, ούτως ώστε να είναι μειωμένος ο αριθμός των Βλάχων που θα δηλώσουν Έλληνες στην επικείμενη διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού. Σ' αυτό ακριβώς έγκειται και η σύμπτωση συμφερόντων της Αλβανικής πολιτείας και της Ρουμανικής διπλωματίας.
Βορειοηπειρωτικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι "υπάρχει, ένας απλός τρόπος να απαντηθεί το αίτημα του Μπασέσκου: η φωνή των ίδιων των Βλάχων, των Συλλόγων τους και των εκπροσώπων τους στην τοπική και όποια άλλη βαθμίδα διοίκησης. Ας βγούνε κι ας αρνηθούν το ρουμανικό εναγκαλισμό, λέγοντας πως ως Βλάχοι έχουμε ήδη μια εθνικότητα: την εθνικότητα που, εκτός άλλων, τόσα χρόνια επιδιώξαμε και πετύχαμε να αναγράφεται στα Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς. Χωρίς αυτή τη φωνή ο Μπασέσκου θα έχει κάθε δίκιο να εγείρει θέμα Ρουμανόβλαχων".