TIΜΗΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Πλήθη Γιαννιωτών συμμετείχαν στις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Νεομάρτυρα και Πολιούχου των Ιωαννίνων αγίου Γεωργίου.
Κατά την λιτάνευση των λειψάνων και της εικόνα του μάρτυρα από τον ομώνυμο ναό της πλατείας Πάργης έως τον Μητροπολιτικό ναό σχηματίστηκε μια μεγάλη πομπή, που έδειξε την ευλάβεια των Γιαννιωτών στον δικό τους άγιο.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου θεώρησαν ως προσωπική τους ανάγκη να εκδηλώσουν την κατάνυξή τους στον τοπικό άγιο.

****
Η 17η Ιανουαρίου, ημέρα που η εκκλησία μας τιμά την εορτή του Αγίου Αντωνίου, ήταν και η ημέρα που ο νεομάρτυρας Γεώργιος, σε ηλικία 30 ετών, το 1838, βρήκε μαρτυρικό θάνατο σε αγχόνη, η οποία στήθηκε μπροστά στην τότε πολυσύχναστη πλατεία των Ιωαννίνων, «Κουρμανιό», που βρίσκεται απέναντι από τη μεγάλη πύλη του Κάστρου.
Τη μνήμη του νεομάρτυρα Γεώργιου, «των εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσαντος», τιμά κάθε χρόνο, με τη δέουσα λαμπρότητα και η γενέτειρά του, ο Άγιος Γεώργιος Γρεβενών (Τσούρχλι), χωριό το οποίο πήρε το 1927, προς τιμήν του αγίου, το όνομά του.
Στη σύντομη ζωή του ο νεομάρτυρας Γεώργιος, κατάφερε να διατηρήσει άσβεστη μέσα του τη χριστιανική πίστη, για την οποία και μαρτύρησε, παρά το γεγονός ότι το τουρκογιαννιώτικο περιβάλλον τον θεωρούσε Τούρκο και τον προσέλαβε στον τουρκικό στρατό ως ιπποκόμο, με το όνομα «Γκιαούρ Χασάν».